Рік безкарності. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
16 февраля 2016

Рік безкарності

Минув рік після затримання Олександра Єфремова. «День» писав тоді, що арешт Єфремова не може бути епізодичного характеру, а має бути лише ланкою в переслідуванні злочинців, які не тільки пограбували Донбас, а й покликали в нашу країну війну. Інакше ефект від такого арешту буде протилежний. Виявилося, що «справа Єфремова» не лише не була доведена до кінця, а й фактично проігнорована правосуддям. Нагадаємо, що домашній арешт для цієї персони минув 1 листопада минулого року. Про новий арешт ГПУ не клопотало. Країна кілька місяців спостерігає за процесом над Геннадієм Корбаном, в той час як нещодавно з колишнього голови Луганщини зняли навіть браслет. Виходить, до Єфремова більше немає жодних запитань?

Ми так і не почули свідчень, наприклад, одіозного Арсена Клінчаєва, який був безпосередньо причетний до провокацій в Луганську у березні-квітні 2014 року. Сама фігура Клінчаєва, безумовно, не є знаковою, але він є і свідком, і виконавцем. Більш того — він у Києві. Як і вся плеяда «власників» Луганщини. Та й самі звинувачення були такі, щоб захист обвинуваченого міг досить легко їх спростувати. Відсутність запитань у правосуддя до Єфремова породжує в свою чергу питання до самого правосуддя. Схоже, що затулені очі Феміди не лише не бачать пограбований регіон, а й не помічають втрачені території. Виявляється, і тисячі смертей та покалічених доль не є поштовхом для того, щоб почати системний наступ на винуватців трагедії національного масштабу. Цей факт доводить, що насправді такі люди, як Єфремов, є лише елементом системи, що існує і функціонує по цей день.

«ІСНУЄ ДОГОВОРНЯК НА ВИЩОМУ РІВНІ МІЖ УКРАЇНОЮ І КРЕМЛЕМ НЕ ЧІПАТИ ТАКИХ ЛЮДЕЙ, ЯК ЄФРЕМОВ»

Володимир ЛАНДIК, народний депутат України V та VI скликань:

— Історія з окупацією українських територій сягає далеких 1990-х років, коли ще при Кучмі на посади голів областей ставили таких людей, як Єфремов, Янукович, Кушнарьов. Усі вони креатури Луб’янки. А персони нижчого рівня, наприклад, Плотницький, навіть отримували щомісячну зарплатню з Москви задовго до подій 2014 року. Існує дуже цікавий термін в Україні — політична воля. Чомусь без неї нічого не відбувається. Тобто у нас править не закон, а політична доцільність. Навіть заступник генпрокурора Касько говорить про повну корумпованість влади, зокрема прокуратури. Я вважаю, що з самого першого дня приходу нової влади на самих високих рівнях був договір між Банковою і Кремлем не чіпати певних фігур, до яких відносяться, зокрема, Медведчук, Єфремов...

Для того щоб відволікти увагу, було зроблено імітоване судове розслідування щодо Єфремова. Саме тому він, і не лише він, спокійно гуляє Києвом, відвідує найкращі басейни і тренажерні зали. Тобто почуває себе в безпеці. Ці люди — Голенко, Присюк, Лозовський, Тіхонов... — збираються на Подолі, і ні у кого до них у влади немає запитань. Я їх називаю «комсомольським племенем». Ні у кого з цих людей не було пограбовано будиноку на окупованій території, в той час як з мого будинку винесли все, навіть вирвали розетки. Я давав покази і в Генпрокуратурі, і в МВС. Але запитання до мене торкалися лише того, яким майном володіє Єфремов. Злочини проти України нікого не цікавили.

Наприклад, вони займалися доставкою російських бойовиків для здійснення провокацій і захоплення адміністративних будівель, в тому числі СБУ. Люди Єфремова займалися розміщенням цих бойовиків у Луганську, селили їх, годували. Вся інформація у мене є, зокрема на відео. СБУ ці матеріали взяло, але жодного результату досі немає.

Валентин ТОРБА, «День»


+Поширити: