Провідний хірург 59 військового мобільного госпіталю: «Наше головне завдання – рятувати життя та здоров’я військовослужбовців». Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
15 июня 2016

Провідний хірург 59 військового мобільного госпіталю: «Наше головне завдання – рятувати життя та здоров’я військовослужбовців»

Провідний хірург 59 військового мобільного госпіталю кандидат медичних полковник медичної служби Костянтин Гуменюк вже у третє у ротації в зоні АТО.

Перша була у найгарячішу пору – в травні 2014 року в складі лікарсько-сестринської бригади 95-ї аеромобільної бригади. Місто Славянськ, гора Карачун для нього це не просто географічні назви: там, під ворожим вогнем йому довелося рятувати життя нашим захисникам. Він закінчив Українську військово-медичну академію, за фахом – військовий хірург. Тож, лікувати мінно-вибухові, вибухові та вогнепальні поранення для нього – це повсякдення робота.

– Але справжній бойовий досвід ми отримали лише під час проведення антитерористичної операції, коли з’явилися перші поранені в боях: з ураженням декількох анатомічних ділянок. Їх треба було оперувати і на грудній і на черевній порожнині і видаляти уламки зі всього тіла, –розповідає полковник медичної служби Костянтин Гуменюк. – Запам’ятався один з перших у моїй практиці випадків, коли боєць отримав мінно-вибухове проникаюче поранення черевної порожнини. Стан його був дуже важкий, кілька годин тривала операція і лише завдяки своєчасності доставки пораненого до шпиталю хлопця було врятовано. Він живий, одужав і повернувся у стрій та знов захищає рідну землю. А військових медиків дякує за своє друге народження.

У травні 2016 року в 59 госпіталь доставили розвідника, який під час бою з ворожою диверсійно-розвідувальною групою підірвався на розтяжці. Майже п’ять годин пролежав у лісі під обстрілом, поки нашим бійцям не вдалося евакуювати його та доставити у польовий госпіталь. Практично все тіло його було усіяно уламками, шоковий стан та масивна кровотеча вимагали негайної реанімації та оперативного втручання. Врешті, завдяки впевненим та рішучім діям досвідченої хірургічної бригади та військових реаніматологів-анестезіологів, пораненому було відновлено більше двох літрів крові, зроблено операцію та врятовано життя. Нині він одужує та готується до реабілітації у Військово-медичному центрі у Львові.

Поруч із бойовими, військові хірурги зустрічаються й з не бойовими травмами, які військовослужбовці отримують через необережне поводження зі зброєю та нехтуванням правилами техніки безпеки. Найчастіше солдати травмуються зістрибуючи з БТР-ів, іншої військової техніки та ламають нижні кінцівки, внаслідок падіння в бронежилеті – ламають ребра. Тому медики за кожною нагодою нагадують бійцям, що і в не бойових умовах варто бути обережними та дбати про своє здоров’я.

Якими б тяжкими не були рани, складними операції, військовими лікарями керує одне бажання – врятувати життя та здоров’я військовослужбовців! Вдень і вночі вони виконують не лише обов’язки військових, а й медичних фахівців. Щодня нові випадки: оперативні втручання, реанімація, лікування, цілодобові чергування тощо.

– Досвіду в нас достатньо, хірургічних навичок – вистачає, необхідним обладнанням та медикаментами 59 госпіталь забезпечений. Тож, наше головне завдання – рятувати життя та здоров’я військовослужбовців ми завжди готові виконувати ефективно та з повною віддачею. – запевняє військовий хірург, полковник медичної служби Костянтин Гуменюк.

Поради лікаря військовослужбовцям

надає військовий хірург, кандидат медичних наук полковник медичної служби Костянтин Гуменюк

Кожен військовослужбовець знає, що зброя – це небезпека. Тож, повернувшись у розташування зброю треба розрядити, поставити на запобіжник і помістити у відповідне приміщення для зберігання. Теж саме стосується і вибухових предметів – гранат, вибухівки, яка повинна знаходитись окремо від запалів та вогнепальної зброї. Боєприпаси також вимагають належного зберігання, транспортування та дотримання правил безпеки.

Також кожен військовослужбовець повинен володіти навичками надання пораненому чи травмованому першої медичної допомоги: при кровотечі вміти швидко накладати джгут; знати та вміти користуватися індивідуальними перев’язувальними пакетами, які нині є у кожного військовослужбовця.

Якщо, наприклад, ваш товариш впав з БТР-а, треба перш за все зняти з нього бронежилет, взуття, оглянути його на визначити місце травми, в залежності від виду травми накласти джгут, пов’язку, у разі підозри перелому, прикласти холод та провести іммобілізацію та забезпечити якнайшвидшу доставку травмованого до медичного підрозділу.

Начальник міжвідомчої мобільної прес-групи ОТУ "Луганськ", полковник Корніяка В.В.


+Поширити: