Зміни у жовтні: Збільшення цін і нові правила страхування. Ірта-Fax (версія для друку) 04 октября 2018

Зміни у жовтні: Збільшення цін і нові правила страхування

З початку жовтня в Україні почнуть діяти нові законодавчі рішення. Про це пише gazeta.ua

Значно піднімуть ціни на залізничні квитки та усі види алкоголю. Заяву на лікарняний можна буде подати в електронному вигляді, а роботодавці звітуватимуть про всі страхові виплати працівникам.

Укрзалізниця на 12% підніме ціну на проїзд у потягах

2018-го компанія мала наміри в 2 етапи підняти тарифи на пасажирські перевезення. Перший етап відбувся 30 травня, другий запланували на 1 жовтня 2018-го. Загалом ціни збільшаться на 25%.

"Перевезення пасажирів виконують за тарифами, які нижчі ніж собівартість, а уряд не компенсує збитки, тому Укрзалізниця шукає хоч якихось шляхів покрити витрати. Сьогоднішні ціни покривають лише третю частину видатків, інші гроші компанія змушена шукати з інших джерел. Незважаючи на подорожчання, люди не відмовляться їздити потягами. У будь-якому випадку ціна на залізничний квиток нижча, ніж на інші види транспорту не тільки в Україні, а й Європі та Азії. Залізниця залишається найдешевшим способом пересування", - говорить експерт у сфері транспорту Олександр Кава.

За його словами, щоб покращити сервіс чи потяги Укрзалізниці, потрібно підняти вартість проїзду мінімум утричі-учетверо. Тоді компанія буде отримувати прибуток і вдосконалюватися. Зараз підприємство працює на збиток.

Нові правила проведення страхових виплат

Із 1 жовтня діятиме новий порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання та особам, які втратили годувальника.

"У першу чергу, змінилися строки подання та розгляду заяви-розрахунку на страхування. Її роботодавець має подати до ФСС впродовж 5 робочих днів. Комісія повинна розглянути документи для допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологах за 10 днів з моменту надходження. Для допомоги на поховання - за день. Строки встановлені з метою пришвидшити строки виплати та забезпечити вчасний соціальний захист. До того ж роботодавці мають звітувати про своєчасність виплат, щоб уникнути затримки компенсацій і штрафів за неправомірне використання коштів", - каже Оксана Мастуляк з Фонду соціального страхування.

Документи, пов'язані з оформленням страхування, можна буде подавати в електронному варіанті.

Зміняться ціни на алкоголь

Із 2 жовтня зростуть ціни на алкогольну продукцію. Вартість пляшки горілки становитиме 89,40 грн. Розмір мінімальних цін підняли залежно від коду виробів. Ціна на горілку та лікери стане вище на 12,4-19,6%, на віскі, ром і джин - на 12%, коньяк, бренді - на 6,6-9,5%, вина - на 4,5-13,5%.

Це зробили, бо запроваджений у вересні 2017-го розмір мінімальних цін не відповідав реальним витратам на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв. Значно збільшились ставки акцизного податку, зокрема, на коньяк - на 20%. Також підвищилась ціна на спирт.

Курс долара продовжуватиме рости

У жовтні цього року курс долара підніметься до 29,3 грн. Така ціна буде встановлена відповідно до параметрів курсу, закладених у бюджеті України на 2018 рік.

"Очевидно, що уряд разом із НБУ будуть йти за планом штучної девальвації гривні та уже наприкінці року доведуть курс мінімум до 30,1 грн за долар. Це не змінний процес, питання лише в темпах. Такою є політика влади. За допомогою знецінення гривні убивають відразу 2 зайців: задовольняють апетити експортерів і поповнюють держбюджет. Це дуже легко зробити, адже половина економіки пов'язана із зовнішньою економічною діяльністю. Здорожчення іноземних валют призведе до збільшення цін спочатку на імпортні продукти та послуги, а згодом - на вітчизняні", - говорить економіст Андрій Новак.

Лікарняний будуть оформлювати по-новому

У жовтні почне діяти нова форма заяви для оплати лікарняного. З початку місяця можна подавати документи в електронному вигляді та з електронним підписом. Щоб відкрити лікарняний, медики зможуть внести дані у спеціальну програму. Лист непрацездатності відкриватимуть у режимі реального часу за фактом встановлення лікарем тимчасової непрацездатності застрахованої особи. Роботодавець одразу отримає інформацію про співробітника, який захворів.

Видавати електронний лист непрацездатності зможуть з будь-якого пристрою - комп'ютера, планшета, смартфона. Ідентифікація та доступ користувача до особистого кабінету в системі реєстру проходитиме за аналогією з роботою банківської системи "Приват24".

Автор: Анна Орел


URL: http://irtafax.com.ua/analytics/2018-10-04-01.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024