Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Общество
25 марта 2009, 18:30

Луганские журналисты требуют увольнения начальника пресс-службы областной милиции

Луганские журналисты в письменном обращении требуют увольнения руководителя центра связей с общественностью УМВД Украины в Луганской области Татьяны Погукай. Редакция "Ирта-FAX" считает необходимым опубликовать полный текст обращения без изменений.   

 

Міністру внутрішніх справ України

Ю. В. Луценку

 

власних кореспондентів в Луганській області каналів НТН, ІСTV, Інтер, 5 канал, 1+1, позаштатного кореспондента Першого національного, власного кореспондента газети «Бізнес», Національного інформаціонного агентства  УКРІНФОРМ

 

Копія:

начальнику Управління Міністерства внутрішніх справ  України в Луганській області

В. С. Гуславському

голові підкомітету ВР України з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі

В. І Ландіку

Шановний Юрій Віталійович!

            Звернутися до Вас нас змушують вкрай непрофесійні дії керівника центру громадських зв’язків УМВС України в Луганській області Т.О. Погукай, з якими ми – представники центральних українських каналів – стикаємось в своїй професійній журналістській діяльності. Людина, яка за родом своєї роботи  має слугувати містком для конструктивного і взаємовигідного діалогу між представниками засобів масової інформації та правоохоронцями, створює масу проблем для роботи журналістів, приховує інформацію та  уникає контактів в разі виникнення нагальної потреби в них.

            В роботі зазначеного відділу давно стало практикою спілкування з журналістами в залі судових засідань. Так, лише за останній рік УМВС України в Луганській області вже двічі позивалося до суду на журналістів за їх репортерські розслідування в правоохоронній царині (проти газети «Вечерний Луганск» та Луганського обласного державного телебачення). В першому випадку УМВС програло суд, в другому випадку - позивач (УМВС) систематично не з’являється на судові засідання, а якщо й з’являються його представники, то виявляються не готовими обгрунтувати свої претензії до журналістів.     Практикою в роботі ЦГЗ УМВС України в Луганській області стало постійне приховування інформації про роботу міліції. З подачі зазначеного керівника, Ваш останній візит в якості Міністра внутрішніх справ виявився закритим для центральних українських каналів (виключення було зроблено для каналу НТН). Т.О. Погукай  про візит Міністра УМВС представникам ЗМІ нічого не повідомила, не запросила вона журналістів і на Вашу прес-конференцію. Тому завдяки таким діям одного з Ваших підлеглих ми виявилися обмежені в можливості поспілкуватися з Вами, задати питання, а, отже, і донести об’єктивну інформацію до широкого загалу українського суспільства.  

            Крім обмеження в можливостях прямого діалогу з найвищим міліцейським керівництвом країни, керівник центру громадських зв’язків УМВС України в Луганській області обмежує нас в можливостях спілкування з керівництвом обласного управління міліції. Так, за останні півтора-два роки вона жодного разу не організувала брифінгу чи прес-конференції за участю начальника управління чи його заступників. Принаймні, на жодну таку зустріч представники центральних українських каналів запрошені не були. І це при тому, що у нас накопичилась маса запитань до них, починаючи від незаконного існування копанок і завершуючи ходом розслідування гучних кримінальних справ.

            ЦГЗ УМВС України в Луганській області, в особі Т.О. Погукай, взяло за практику йти на контакт з журналістами лише у випадках, як вона сама відзначає, позитивних матеріалів про міліцію. Якщо журналісти виявляють і піднімають проблеми, які стосуються роботи правоохоронної системи чи її окремих представників, отримати будь-яку інформацію виявляється неможливо. В таких випадках зазначена особа не виходить на контакт телефоном, посилається на зайнятість чи знаходить інші причини, аби уникнути коментарів. (Серед останніх прикладів – відмова в наданні інформації щодо проблем з копанками,  резонансного ДТП, фігурантом якого є В. В. Белгородцев та ін.).

            Дуже часто свою відмову в отриманні інформації ЦГЗ УМВС України в Луганській області пояснює таємницею слідства. Звісно, ми, поважаючи закон, й не претендуємо на якісь деталі резонансних справ, але, разом з тим, маємо право на отримання інформації згідно з чинним українським законодавством. При цьому наше повне нерозуміння викликає й факт ненадання коментарів по фактах, які подає сама міліція в своїх прес-релізах. (З нещодавніх прикладів – пограбування ювелірної крамниці в Алчевську і затримання 4-х грабіжників. Інформація про подію в звітах подана вже наступного дня, але на коментарі для центральних каналів ЦГЗ УМВС України в Луганській області спромігся лише за тиждень після події(?!).

Відмову в коментуванні подій ми дуже чітко фіксуємо на камеру і повсякчас змушені говорити про це глядачеві. На наш погляд, така позиція керівниці ЦГЗ УМВС України в Луганській області призводить до створення  у глядачів вкрай негативного образу українського міліціонера і покладає тінь на все управління УВМС України в Луганській області. А, отож, гасло: міліція з народом, завдяки такій непрофесійній роботі виявляється чимось ефемерним.

            Зауважимо, що при підготовці будь-яких матеріалів ми обов’язково вислуховуємо і  подаємо точки зори всіх сторін. Якщо ж ЦГЗ УМВС України в Луганській області разом зі своєю керівницею відмовчується, переховується чи не надає інформацію, ми змушені подавати в ефір ситуацію як вона є. Потім це стає предметом телефонних розбірок з Т.О. Погукай, в ході яких вона звинувачує журналістів в необ’єктивності (журналістські розслідування по справі В. В. Белгородцева та ін.). Після таких ефірів вона вже погоджується давати інформацію і коментарі. Але чому це не робиться при підготовці журналістських матеріалів до ефіру?       

Спроба ж приховати інформацію чи ухилитися від її надання, на наш погляд, є системою в роботі саме ЦГЗ УМВС України в Луганській області. Ми разом з Вами  маємо змогу дивитись всі українські канали, і констатуємо високий професіоналізм в роботі ЦГЗ Києва, Київської області, Житомира та інших областей. Там, напевно, біля керма ЦГЗ знаходяться професіонали, які взаємовигідно співпрацюють з журналістами центральних каналів. В Луганській  же області  цього не відбувається.

Т. Погукай не має відповідної освіти, ані досвіду спілкування з журналістами. Всі спроби налагодити співпрацю журналістів з керівницею ЦГЗ наштовхувалися на спротив з її боку.       

            Звертаємо Вашу увагу, пане Міністре, й на факт  присутності, на наш погляд, ознак корупції  в роботі Т.О. Погукай. Це стосується розміщення на центральних українських каналах відеоматеріалів ЦГЗ. Ми звертаємось  до Вас, Юрій Віталійович, аби Ваші підлеглі детально проаналізували цей бік роботи  ЦГЗ УМВС України в Луганській області  і підтвердили чи спростували факти отримання авторських гонорарів Т.О. Погукай  на центральних українських каналах. Ми ж вважаємо,  що така «робота» керівниці ЦГЗ УМВС України в Луганській області є нічим іншим як використанням свого службового становища в корисних цілях. І це нічого спільного з професійною журналістикою не має. На наше переконання, ЦГЗ має створювати сприятливі умови для діалогу ЗМІ з міліцією, а не використовувати ЦГЗ для заробляння грошей її керівницею.  

            З огляду на вище викладене, просимо Вас, пане Міністре, терміново вжити заходів щодо відновлення нормальної співпраці правоохоронних органів та представників засобів масової інформації на Луганщині і замінити керівника ЦГЗ на досвідчену та професійно підготовлену особу. Ми усвідомлюємо, що  і в Вашій, і в нашій роботі є дуже багато проблем, однак, спільними зусиллями ми здатні загострювати і вирішувати проблеми українського суспільства. Ми  зі свого боку підтверджуємо принципи свободної та незалежної журналістики, об’єктивності і сподіваємось на взаємовигідний діалог представників ЗМІ та правоохоронців.

 

 

 

 

З повагою,

 

власний кореспондент каналу

НТН в Луганській області                                                   Євген Соломін

 

власний кореспондент каналу

ІСTV в Луганській області                                                  Андрій Шаповалов

 

власний кореспондент 5 каналу

в Луганській області                                                            Максим Сисоєнко

 

власний кореспондент телеканалу

«Інтер»  в Луганській області                                                         Руслан Міщенко       

 

 

власний кореспондент „Студії 1+1”

в Луганській області                                                            Олена Черняєва

 

позаштатний кореспондент Першого

національного каналу в Луганській області                      Лілія Забуга

 

 

власний кореспондент газети «Бізнес»

в Луганській області                                                            Олена Привен

 

власний кореспондент Національного

інформаціонного агентства УКРІНФОРМ                   Олена Особова


Ирта-Fax
+Поширити: