Про реформу у системі реєстрації речових прав на нерухоме майно. Ірта-Fax (версія для друку) 03 декабря 2012, 13:41

Про реформу у системі реєстрації речових прав на нерухоме майно

З метою реформування системи реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Верховною Радою України у 2010-2012 роках, було прийнято ряд змін до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 1 липня 2004 року (далі - Закон) та до деяких інших законодавчих актів, які регулюють відносини, пов’язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно.

За наслідками прийнятих нововведень, з 1 січня 2013 року місцеві підприємства БТІ буде позбавлено функції реєстрації речових прав на нерухоме майно. Відповідні повноваження буде передано до територіальних органів Міністерства юстиції України, а також приватним та державним нотаріусам, як спеціальним суб’єктам державної реєстрації. Так, нотаріусам надаються повноваження щодо реєстрації прав та обтяжень, що виникають за фактом вчинення певної нотаріальної дії, наприклад: видача свідоцтва про прийняття спадщини, посвідчення договору купівлі продажу, посвідчення договору про поділ нерухомого майна тощо. У свою чергу, територіальні органи Міністерства юстиції України будуть здійснювати функції щодо реєстрації прав та обтяжень, які виникають з правовстановлюючих документів, що не підлягають нотаріальному посвідченню, наприклад: реєстрація прав за рішеннями суду, органів місцевого самоврядування; реєстрація прав на об’єкти первинного ринку нерухомості (новозбудови), накладення та зняття арешту з нерухомого майна тощо.

За загальним правилом, строк державної реєстрації складатиме 14 робочих днів. Крім цього, законом встановлені певні спеціальні строки для реєстрації обтяжень, іпотек, та прав за нотаріально посвідченими правочинами. Реформа системи реєстрації передбачає запровадження принципу «єдиного вікна» шляхом консолідації інформації щодо прав власності, інших речових прав, обтяжень та іпотек зареєстрованих за об’єктом нерухомого майна у Єдиному державному реєстрі.

Також, за новим законодавством кожна особа матиме змогу отримати інформацію щодо наявності зареєстрованих за об’єктом нерухомого обтяжень та іпотек майна незалежно від факту наявності у заявника речових прав щодо такого об’єкту. Крім цього, власники зможуть отримувати інформацію у формі виписки про осіб, які отримали відомості про права та обтяження прав на нерухоме майно, що йому належить. Ці кроки були запроваджені для створення більш дієвого механізму захисту учасників ринків нерухомості.

Варто знати, що відповідно до закону, підставою для відмови у прийнятті заяви до розгляду може бути тільки відсутність документів, що підтверджують сплату заявником державного мита. Грошовий розмір єдиного державного мита ще не визначений на сьогодні. У м. Луганську, відділ Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Луганського міського управління юстиції знаходиться за адресою вул. Леніна, б. 21, що поруч з МКП БТІ м. Луганська.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2012/12/2012-12-03-45.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024