02 июля 2015, 11:25

Евакуйований луганський виш готується до навчального року

Завершується навчальний рік. Випускники склали державні екзамени й очікують отримання дипломів про вищу освіту. З чим Луганський національний університет імені Тараса Шевченка підійшов до літніх канікул, ми дізнаємося у проректора з науково-педагогічної роботи Дмитра Вікторовича Ужченка.

Дмитре Вікторовичу, закінчується навчальний рік, і розпочинається вступна кампанія. А чи є всі необхідні документи, щоб абітурієнти могли спокійно пов’язати свою долю з Луганським національним?

Це важливе й абсолютно справедливе питання, яке завжди турбує абітурієнтів. Дійсно, під час евакуації частина документації залишилася в приміщеннях в окупованому Луганську. Зараз луганчани поширюють неправдиву інформацію, нібито в Старобільську (де тимчасово розміщується Луганський національний університет) немає ліцензій на освітню діяльність і сертифікатів про акредитацію спеціальностей, щоб укотре обманути випускників луганських шкіл. Але це не має нічого спільного з реальністю. Університет офіційно зареєстрований і абсолютно легально працює в Старобільську (з підрозділами у Кремінній, Лисичанську, Рубіжному), а також розпочинає роботу в Полтаві, де перш за все будуть зосереджені підрозділи, що працюють з іноземними студентами. За сприяння Міністерства освіти і науки України та Акредитаційної комісії України було відновлено абсолютно всі сертифікати про акредитацію спеціальностей, термін дії яких продовжено, переоформлено ліцензію на освітні послуги. Таким чином, університет повністю готовий до продовження своєї роботи. Щоб було зрозуміло, університет не може видати жодного диплома без чинного сертифіката про акредитацію. На сьогодні ми замовили дипломи з усіх без винятку спеціальностей і чекаємо їх підтвердження й реєстрації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

До речі, відомо, що цього року університети України видають власні дипломи.

Цього року всі університети країни дійсно самі виготовляють дипломи про освіту, щоправда їх форму затвердило Міністерство освіти і науки України, університети ж створюють лише дизайн. Від цього вони не втрачають статусу дипломів, виданих державою. Їх головна відмінність від тих паперів, що видають у Луганську, в тому, що кожний виданий нами диплом зареєстрований у ЄДЕБО й у будь-яку мить може бути перевірений роботодавцем на його легальність. Найближчим часом усі дипломи ми урочисто вручимо випускникам.

Тепер, якщо можна, кілька слів про вступну кампанію. Чи залишається за університетом державне фінансування і які перспективи вступу абітурієнтів на бюджетні місця?

У Міністерстві освіти і науки України нас запевнили, що університет обов’язково збереже державну фінансову підтримку. Ми реально розраховуємо на обсяг державного замовлення на рівні 2013 року (коли університет отримував понад 700 місць державного замовлення) або близько до того. Точну кількість бюджетних місць ми знатимемо найближчим часом, до початку прийому документів на денну форму навчання (10 липня). Крім того, університет бере участь у численних державних і недержавних програмах і ґрантах, що дозволяє залучити додаткові кошти для організації якісного освітнього процесу на рівні європейських стандартів.

А яким буде розмір оплати навчання для тих, хто не пройде на бюджетні місця? Це важливо, оскільки зараз платоспроможність людей нашого регіону доволі низька.

Ми прекрасно розуміємо ситуацію, у якій опинилися жителі Луганської області, особливо ті, що проживають на окупованих територіях. Тому ми свідомо йдемо на те, що розмір оплати навчання не підвищуємо, а з деяких спеціальностей навіть знижуємо. Усі ціни розміщено на сайті університету, де з ними можуть ознайомитися всі охочі.

Повертаючись до державного фінансування. Чи отримують студенти стипендію?

Безумовно, студенти, які навчаються за кошти державного бюджету, отримують стипендію. На сьогодні вона може бути залежно від спеціальності та успішності навчання від 730 до 983 грн. Те саме стосується й наших коледжів у Лисичанську й Старобільську, де студенти навчаються за ОКР молодшого спеціаліста й отримують стипендію до 675 грн. Крім того, держава піклується й про осіб з обмеженими можливостями, які отримують майже 800 грн. стипендії, а також сиріт, розмір стипендії яких становить 1760 грн. Це, звичайно, не дуже великі кошти, але для багатьох сімей на окупованих територіях це чи не єдине джерело фінансування й можливість вижити в складних умовах.

А як організовано навчальний процес в університеті в умовах евакуації?

Ситуація, у яку потрапив університет, змусила нас широко застосувати визнану в усьому світі дистанційну форму навчання на платформі Moodle, вдало її поєднуючи з очним навчанням. Наші фахівці пройшли стажування у кращих європейських університетах. І хоч з наступного року ми здебільшого повертаємося до очного навчання, усі напрацьовані технології буде збережено. Сьогодні університет фактично є лідером в організації дистанційної освіти в Україні. У зв’язку з цим ми запрошуємо до навчання абітурієнтів з усіх регіонів країни, які можуть навчатися дистанційно й при цьому здобути якісну освіту.

Альона Кириленко Прес-центр ЛНУ

http://luguniv.edu.ua/


URL: http://irtafax.com.ua/news/2015/07/2015-07-02-8.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024