23 ноября 2015, 09:42

Рятувальники, поліцейські та військові проводять незвичайні уроки на тему: «Обережно, міни»

Щоденно протягом двох тижнів рятувальники, поліцейські та військові у 19 школах міста Сєвєродонецька проводять лекції на тему «Обережно, міни!».

Про це повідомляє Сєвєродонецьке МУ ГУ ДСНС України у Луганській області

Останнім часом збільшилася кількість випадків знаходження вибухонебезпечних предметів школярами. Щоб попередити трагічні наслідки Сєвєродонецьким міським відділом ГУ ДСНС України у Луганській області сумісно з відділом поліції та об'єднаним центром військово-цивільного співробітництва Збройних Сил України проводяться у загальноосвітніх закладах міста профілактичні заходи. Першочерговим завданням яких є донести до школярів, що боєприпаси, вибохонебезпечні предмети та зброя несуть загрозу для життя та здоров'я.

Незвичайні уроки, на яких замість зошитів та підручників для учнів – зразки мін, гранат, артилерійських снарядів, а замість викладачів досвідчені фахівці, які проводять лекції-семінари про порядок дій в надзвичайних ситуаціях та при виявленні підозрілих предметів.

З кожним роком кількість постраждалих людей від вибухонебезпечних предметів дедалі зростає. До того ж збільшилася кількість постраждалих дітей. Досвід показує, що частіш за все головними причинами збільшення кількості травмованих є нехтування правилами безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами. Рятувальники розповідають дітям про ту небезпеку, яку приховують у собі вибухові пристрої. Адже жага дитячої цікавості часом коштує життя.

Фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій звертаються до дітей з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів в жодному разі не торкатися їх і телефонувати за номером «101» або «102», забороняється пересувати та заливати їх рідинами, засипати ґрунтом або чимось накривати, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

На одній з таких зустрічей учням 8-11-х класів запропонували знайти в лекційній залі речі, які викликають у них підозру. Найкмітливіші одразу помітили речі, які не мають відношення до цього приміщення, а саме: дитячі іграшки та спортивна сумка. Цими прикладами дітям наглядно показали, що вибухівка може бути замаскована під будь-що.

Після перегляду фільму «Обережно, міни!» діти відповіли на питання про види боєприпасів, заходи безпеки та алгоритм дій при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Старший інспектор сектору молодіжної превенції старший лейтенант поліції Артем Кунченко розповів дітям про відповідальність, яка наступає за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами, вибухонебезпечними предметами та телефонний тероризм.

Про свою роботу розповіли військові, у дружній бесіді вони застерегли підростаюче покоління від необдуманих кроків під час виявлення вибухонебезпечних предметів. Наочно демонструючи муляжі боєприпасів, які найчастіше зустрічаються на території Луганської області.

По закінченню надзвичайних уроків, учні шкіл подякували фахівцям ДСНС, поліції і військовим і пообіцяли дотримуватися правил безпеки. Адже безпека суспільства формується із свідомої та безпечної поведінки кожної людини.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2015/11/2015-11-23-4.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024