Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Общество / Региональные
23 ноября 2017, 13:40

Луганські енергетики продовжують відновлювати електропостачання. Без світла залишаються 2,5 тисячі абонентів

За оперативною інформацією станом на 8:00 23 листопада по всій підконтрольній території Луганської області через негоду знеструмлено повністю або частково 21 населений пункт, 80 трансформаторних підстанцій, без світла перебувають 2 тисячі 590 абонентів, повідомляє прес-служба ЛЕО

В переважній більшості зазначені випадки знеструмлення стали наслідками снігопаду, налипання й обмерзання снігу на лініях електропередачі, падіння дерев, пошкодження дроту гілками.

Так, залишались знеструмленими:

- На території обслуговування Сєвєродонецького РЕМ повністю знеструмлено Боброве.

- На території обслуговування Біловодського РЕМ частково знеструмлена Півнівка.

- На території обслуговування Старобільського РЕМ частково знеструмлено село Шульгинка, повністю – села Світле, Гайдуківка, Малохатка, Кам’янка.

- На території обслуговування Щастинського РЕМ знеструмлено населені пункти Капітанове, Муратове.

- На території обслуговування Новопсковського РЕМ знеструмлені населені пункти Лозне, Гладкове, Очикове.

- На території обслуговування Кремінського РЕМ повністю знеструмлено Климівка, Голубівка, Індустріальне, Крутеньке, частково - Старгівка.

- На території обслуговування Сватівського РЕМ знеструмлені Маслюки, Ольшани, Новопреображенне.

Ситуація продовжує ускладнюватись новими знеструмленнями – як через погодні умови, так і через дію інших чинників. Наприклад, на території Попаснянського РЕМ ввечері 22 листопада була повністю знеструмлена Катеринівка (301 споживач) – внаслідок бойових дій.

Протягом всього вчорашнього дня енергетики приклали максимальні зусилля для відновлення електропостачання, працюючи до пізньої ночі, завдяки чому вдалося заживити більшу частину знеструмлених споживачів. Наприклад, якщо 22 листопада за оперативною інформацією на 11 годину по всій підконтрольній території Луганщини було знеструмлено повністю або частково 68 населених пунктів та майже 30 тисяч абонентів, то зараз, на ранок 23 листопада, без світла ще залишаються 21 населений пункт та 2,5 тисячі споживачів.

Сьогодні відновлювальні роботи будуть продовжені. В той же час, усунення пошкоджень ускладнюється господарчою кризою в ЛЕО – через фінансові санкції НКРЕКП та арешт рахунків енергокомпанії Державною виконавчою службою впродовж всього року енергетики не мають палива для виїзду ремонтних бригад, не мають матеріалів для ліквідації пошкоджень, через триденний робочий тиждень виникають труднощі з мобілізацією персоналу – бо, фактично, енергетики мають працювати на власному ентузіазмі, не отримуючи належної оплати праці, і так вже протягом 10 місяців. Виник дефіцит кваліфікованих фахівців, бо люди масово звільняються з підприємства. Впливають на швидкість роботи й фактично зимові погодні умови, погана логістика в області – багато вкрай поганих доріг, багато місць, де робота ускладнена небезпекою замінованої місцевості. Дуже небезпечним через обстріли, але вкрай необхідним є відновлення електропостачання населених пунктів, що перебувають на лінії розмежування.

Зазначимо, що іноді енергетики отримують допомогу від місцевих органів влади, підприємців та самого населення. Це дуже важливо для найшвидшого відновлення електропостачання, особливо враховуючи ситуацію з електроенергетикою Луганщини – зараз ми всі маємо об’єднатись для власного виживання. Але допомогу надають не всі. З розумінням ставлячись до рішень, що приймаються місцевими адміністраціями, що, звісно, інколи пов’язані і з власними матеріальними труднощами органів влади, слід зазначити, що деякі посадовці просто вирішили проігнорувати енергетичну катастрофу у власних населених пунктах.

В той же час, вчора, 22 листопада, відбулося засідання обласної регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому було розглянуто ситуацію із знеструмленням населених пунктів Луганщини. Та прийнято рішення - місцевим органам самоврядування оперативно розглядати звернення керівників РЕМ щодо надання необхідних ремонтникам палива та матеріалів; містам та районам слід передбачити додаткові кошти на випадок виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері задля ліквідації її наслідків.

Сподіваємось, що завдяки цим рішенням ситуація покращиться та енергетики зможуть ефективніше відновлювати електропостачання.

Відзначимо, що нові знеструмлення знову продемонстрували вразливість Луганщини перед енергетичними загрозами, що посилилась неготовністю до зими мереж Луганського енергетичного об’єднання. Коли почнеться справжня зима, із завірюхами та морозами, знеструмлення навіть на декілька годин призведе до страшних наслідків для всієї інфраструктури, для систем опалення та водопостачання, а існуюча ситуація з триденкою та відсутністю фінансування в ЛЕО значно збільшить час проведення робіт ремонтними бригадами. Перспективи маловтішні – ми все більш ризикуємо повторити катастрофу в Алчевську в 2006 році, тільки в обласному масштабі.

Нагадаємо, що Луганське енергетичне об’єднання вже протягом року перебуває в гострій господарській кризі, що виникла в результаті фінансових санкцій НКРЕКП та арешту рахунків. Через це ЛЕО не має ні копійки коштів – ані на зарплатні, ані на підготовку електромереж до осінньо-зимового періоду, ані на проведення ремонтів... І санкції НКРЕКП, і арешт рахунків стали результатом багатомільярдних боргів споживачів перед ЛЕО.

Через відсутність коштів протягом року енергетики не змогли підготуватися до осінньо-зимового періоду, що вже проявляється у вигляді численних аварій на електромережах – при найменших проявах негоди. При цьому існують великі труднощі з відновленням електропостачання. Взимку така ситуація призведе до численних аварій та може призвести до страшного техногенного та соціально-економічного колапсу на території Луганщини.


+Поширити: