Профорієнтація школярів – запорука вірного вибору професії. Ірта-Fax (версія для друку) 23 октября 2018, 15:57

Профорієнтація школярів – запорука вірного вибору професії

Для формування в дітях шкільного віку професійного самовизначення важлива спільна робота сім`ї, служби зайнятості та закладів освіти. Сєвєродонецький міський центр зайнятості проводить активну профорієнтаційну роботу серед старшокласників, зосереджуючи увагу на актуальних і затребуваних професіях.

Сьогодні на ринку праці не вистачає кваліфікованих електромонтерів, електрогазозварників, водіїв, швачок, бухгалтерів, токарів, менеджерів. Фахівці з профорієнтації служби зайнятості відвідують школи з інформаційними послугами: проводять тематичні уроки і презентації, демонструють відеоролики. З початку року спеціалісти Сєвєродонецького центру зайнятості вже охопили понад 2 000 учнів міста та провели більше 50 заходів з ними.

Без уваги не залишаються й нові розробки. «Профорієнтаційний путівник» містить інформацію щодо існуючих професій, навчальних закладів та підприємств Луганщини, а також порад у виборі майбутньої професії. Доступ до електронного продукту відкритий для кожного школяра за посиланням lgocz.gov.ua/weblocz/

Масові заходи зі школярами міста проводяться спільно з обласною службою зайнятості, підключаються агітаційні бригади навчальних закладів та Луганський центр професійно-технічної освіти ДСЗ. Цієї весни учні різних шкіл відвідали ВПУ №92, ВПУ, СХМТ у рамках Марафону професій, влітку на площі Перемоги отримали досвід у квестах та інтерактивних іграх на заходах «Професійна палітра» та «Країна професійних мрій». Спільно з міськими закладами освіти регулярно проводяться ярмарки професій.

Фахівці Сєвєродонецького міського центру зайнятості проводять зустрічі з успішними підприємцями, організовують Дні відкритих дверей та професіографічні екскурсії до музею ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», куди дітей довозили профорієнтаційним тролейбусом.

У вересні розпочав роботу Клуб «Folk-молодь», в якому задіяні школярі восьмих класів шкіл №1, №16 та естетично-гуманітарної гімназії. Щомісяця у клубі діти отримують знання та допомогу у розвитку професійно-важливих якостей, що знадобляться у майбутньому. Учень повинен знати якомога більше професій, їх особливості, вміти порівняти свої можливості з вимогами професій до її носіїв.

Таким чином, профорієнтаційна робота центру зайнятості включає в себе:

- інформування учнів про світ сучасних професій;

- орієнтування у попиті на професії та спеціальності залежно від ситуації на ринку праці;

- усвідомлення власних можливостей побудови кар’єри;

- формування навичок ефективного пошуку роботи;

- з’ясування інтересів, професійних схильностей та здібностей за допомогою профорієнтаційної діагностики та індивідуальних консультацій.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2018/10/2018-10-23-16.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024