Обов’язок роботодавця: виплата заробітної плати не нижче законодавчо встановленого мінімуму. Ірта-Fax (версія для друку) 23 октября 2018, 12:27

Обов’язок роботодавця: виплата заробітної плати не нижче законодавчо встановленого мінімуму

У Головному управлінні ДФС у Луганській області звернули увагу. Держава гарантує найманим працівникам виплату заробітної плати на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Розмір мінімальної заробітної плати визначається Законом України про Державний бюджет на відповідний рік.

З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата складає: у місячному розмірі – 3723 грн; у погодинному розмірі − 22,41 гривень.

Ця законодавча норма обов’язкова для виконання як юридичними особами, так і фізичними особами – підприємцями, які є роботодавцями. Роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру, який може складатися з окладу, премій, надбавок та інших постійних доплат.

За недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність. Зокрема, фінансова відповідальність за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці складає 10 мінімальних зарплат або 37 230 гривень.

Нагадаємо: мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт), що є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2018/10/2018-10-23-7.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024