Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Экономика / Региональные
27 ноября 2018, 11:09

ДФС: Заробітна плата в «конвертах» – це майбутнє без гарантій та впевненості

У Головному управлінні ДФС у Луганській області розповіли. Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, розміром не нижче від визначеного законодавством. Виплата мінімальної заробітної плати є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Нажаль, деякі роботодавці ігнорують зазначені конституційні норми і змушують працівників працювати без оформлення трудових відносин, видають їм зарплату готівкою “у конвертах”.

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки насамперед для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, - права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Громадяни також втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи, адже ці виплати у майбутньому нараховуються тільки з офіційної заробітної плати та напряму залежать від її розміру.

Усна домовленість жодним чином не фіксується, роботодавець сплачує скільки вважає за потрібне, а працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.

Звертаємо увагу, що на сьогоднішній день, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

Необхідно сьогодні подбати про своє «завтра» і не погоджуватися на отримання нелегальної заробітної плати.

Про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців можна повідомити на «гарячу лінію» ДФС за телефоном 0800-501-007.


+Поширити: