Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Экономика / Региональные
18 декабря 2018, 12:40

Про трудові відносини для працюючих студентів

Сьогодні чимало студентів успішно поєднують навчання з трудовою діяльністю. Проте при цьому необхідно пам’ятати про те, як оформлюватися та працювати виключно в законодавчому полі.

В Головному управлінні ДФС у Луганській області повідомили, що у студента є два шляхи здійснення трудової діяльності: за трудовим або за цивільно-правовим договором.

Трудовий договір відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором роботодавець повинен подати до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку його як платника єдиного соціального внеску повідомлення про прийняття такого працівника на роботу. Заробітна плата, відпускні працівникам, що здійснюють діяльність за трудовим договором, а також виплати, нараховані відповідно до умов такого договору оподатковують в загальному порядку: єдиним внеском за ставкою 22%; податком з доходів фізичних осіб за ставкою 18%; військовим збором за ставкою 1,5%.

До доходу таких громадян, якщо той не перевищує законодавчо встановлену межу (п.п.169.4.1 ст.169 ПКУ), може бути застосована податкова соціальна пільга за умови своєчасного подання заяви на її використання.

Інший спосіб здійснення трудової діяльності – складання цивільно-правового договору. Цивільно-правовий договір - це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Найпоширенішими серед таких договорів є:

- на виконання робіт (договори підряду);

- на надання послуг.

За цивільно-правовим договором підрядник на відміну від працівника не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує і виконує свою роботу. Якщо з громадянином укладається договір цивільно-правового характеру, то повідомлення до органу ДФС про прийняття працівника на роботу не надається і запис про виконання роботи у трудовій книжці не робиться.

Сума доходу, одержаного платником податку за цивільно-правовим договором, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Податківці наголошують, що для легально працевлаштованого студента, який навчається за контрактом, існує ще одна важлива перевага. Відповідно до ст.166 Податкового кодексу України зазначена категорія громадяни може скористатися правом на податкову знижку та повернути частину коштів, сплачених за навчання у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах.


+Поширити: