Декларування доходів: від алфавітної книги до електронних сервісів. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Экономика / Региональные
04 февраля 2019, 11:24

Декларування доходів: від алфавітної книги до електронних сервісів

Теперішня кампанія декларування громадянами доходів -2019 проводиться в Україні в 26 -й раз. Вперше громадяни декларували свої доходи у 1994 році. Першим звітним роком був 1993 рік.

З тієї пори минуло чверть сторіччя. Не дуже великий строк за історичними мірками. Але за цей час декларування доходів міцно ввійшло у звичайну практику підприємців та громадян. Віддаючи частину свого доходу державі, громадяни не втрачають його, а фактично отримують ті блага і послуги, які кожен з них не в змозі задовольнити самотужки. Не дарма, найбільш процвітаючі країни, завжди мають високу індивідуальну культуру сплати податків.

Завдяки декларуванню доходів забезпечується принцип соціальної справедливості - з більших доходів - більші податки. Також декларування сприяє виконанню державою регуляторної функції, у результаті чого доходи бюджету перерозподіляються для рішення соціальних завдань і підтримки незаможних верств населення.

У минулому році платники податків Луганщини задекларували 534,6 млн грн доходів, з яких сплатили – 23 млн 530 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 2 млн.757 тис.грн військового збору.

Крім того, більше 2 млн грн. було повернуто платникам у вигляді податкової знижки. Загалом у кампанії декларування взяли участь більш ніж 17,5 тис. жителів Луганської області.

Сучасний платник податків, який на перерахування податку з доходів фізичних осіб витрачає в податковій інспекції лише кілька хвилин, може оцінити, який гігантський стрибок у своєму розвитку пройшла податкова служба за останні роки.

При проведенні першої кампанії декларування ще навіть не було почато формування Державного реєстру фізичних осіб, громадяни не мали персональних ідентифікаційних номерів.

Зараз спогад про Алфавітну книгу може викликати посмішку. Але її обов'язкове ведення для реєстрації відомостей, які надійшли за формою №2, було передбачено для кожної податкової інспекції. Зазначені відомості вручну реєструвалися фахівцями за абеткою відповідно до прізвищ громадян і накопичувалися протягом року.

Державна фіскальна служба постійно працює над забезпеченням максимально комфортних умов для виконання платниками податків своїх податкових зобов'язань. Як результат – платник податків має можливість подати податкову декларацію засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Також для надання послуг підприємцям та громадянам в області функціонують 15 Центрів обслуговування платників, де можна не тільки подати декларацію, а й отримати допомогу у її заповненні.

Сплата податків - почесний конституційний обов'язок, і ставитися до нього треба відповідально. Тому закликаємо платників податку своєчасно задекларувати свої доходи за минулий рік. Україна потребує підтримки громадян. Кожна гривня сплаченого податку може допомогти державі у цей нелегкий час. Пам'ятаймо про це, адже Україна починається з кожного з нас.


+Поширити: