Професії майбутнього, які приходять на зміну неактуальним ремеслам. Ірта-Fax (версія для друку) 07 февраля 2019, 16:17

Професії майбутнього, які приходять на зміну неактуальним ремеслам

Ринок праці постійно змінюється і професії, які були затребувані кілька років тому, можуть стати непотрібними або низькооплачуваними. За даними ряду дослідників, протягом наступних 10 років будуть максимально автоматизовані такі професії: касир, кондуктор, провідник, перекладач, оператор інформбюро, листоноша, менеджер банку, ріелтор, кредитний аналітик, диспетчер таксі тощо. Завдяки роботизації можуть зникнути професії роздільників м’яса та риби, складальників електромеханічного обладнання.

Разом з тим, навряд чи витіснять людину з роботи в галузі охорони здоров’я, освіти, нерухомості, індустрії краси та моди, домогосподарства, гостинності й наданні персональних послуг. Прогнозується попит на сіті-фермерів (фахівців з упорядження агрогосподарств на дахах і стінах хмарочосів), мають перспективу біоінформатика, генетика, альтернативна й відновлювальна енергетика. Професіями майбутнього також будуть ті, що пов’язані з технологіями: «Цифровий лінгвіст» (спеціаліст, який допоможе зорієнтуватися в інформаційному потоці та обробити текстову інформацію); «Утилізатор інформації» (аналітик, який відслідковує та знищує непотрібну особисту чи професійну інформацію); «Оператор 3D-друку» (підбирає композитні матеріали і створює заданий тривимірний об’єкт). Такі професії також підійдуть багатьом людям з інвалідністю.

Луганський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості надає послуги з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації дорослому населенню за актуальними професіями. Найближчим часом для ЛЦПТО ДСЗ доцільно отримати ліцензії на перспективні робітничі професії, наприклад «Електромеханік з обслуговування, і ремонту вітроенергетичної установки». На основі існуючої ліцензії «Офісний службовець (бухгалтерія), на замовлення роботодавців можливо отримати додаткові ліценції – «Ресепшіоніст» та «Реєстратор медичний».

Отже, фахівець майбутнього має працювати з великим обсягом інформації, мислити творчо, постійно навчатися та бути готовим до зміни професії!


URL: http://irtafax.com.ua/news/2019/02/2019-02-07-17.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024