Самозайнятість – реальний спосіб подолати безробіття. Ірта-Fax (версія для друку) 15 мая 2019, 11:56

Самозайнятість – реальний спосіб подолати безробіття

Останнім часом проявляється тенденція різкого скорочення кількості зайнятих, особливо на селі. Основними причинами такого стану є кризовий стан суспільного виробництва в цілому і на селі зокрема, різке зменшення обсягів капітальних вкладень в аграрний сектор та соціальну структуру села, падіння престижності праці та перетік робочої сили у сферу прихованої, неформальної зайнятості.

Вибір вакансій для безробітних жителів сільської місцевості обмежений, тому районні центри зайнятості активно орієнтують людей на самозайнятість. Пріоритетними напрямками ведення малого бізнесу для сільських мешканців є виробництво та переробка продуктів тваринництва, вирощування посадкового матеріалу овочевих та ягідних культур, а також надання побутових послуг населенню, зокрема ремонту побутової техніки, автомобілів, взуття, шиття одягу, перукарських послуг.

Повірити у власні сили допоможуть знання з основ підприємництва

Щоб відкрити власну справу та успішно її розвивати, одного бажання замало: дуже важливо розуміти порядок ведення бухгалтерії, орієнтуватися у податковому законодавстві тощо. Саме тому до навчальної програми усіх курсів, які передбачають індивідуально-трудову діяльність, включено предмет «Основи підприємництва». На заняттях слухачі вивчають нормативно-правову базу, вчаться складати і заповнювати документи, необхідні для відкриття власної справи.

З метою самозайнятості безробітних служба зайнятості здійснює професійне навчання безробітних. Бажаючі опановують такі професії: перукар-модельєр, манікюрник, кравець, автослюсар, електромонтер та інші. Щороку кількість запропонованих професій та напрямів збільшується, запроваджуються нові курси та навчальні програми. Але найбільш затребуваними все ж залишаються робітничі професії.

Сьогодні державна служба зайнятості має реальну можливість допомогти охочим безробітним громадянам започаткувати власну справу, що в свою чергу сприяє продуктивній зайнятості, підвищенню економічної активності населення, створенню нових робочих місць, допомагає безробітним використати свій потенціал та займатися улюбленою справою. Для цього їм надається організаційна, правова та фінансова підтримка, організовується навчання основам підприємницької діяльності.

Успішний приклад надихає інших

Існує чимало прикладів успішних підприємців – колишніх безробітних, які за сприяння служби зайнятості започаткували власний бізнес та ефективно впроваджують його в життя.

Наприклад, життєва історія Тетяни Шведюк привела її у 2018 році до Марківського районного центру зайнятості по допомогу у пошуку роботи. Відвідавши семінар «Як розпочати свій бізнес», жінка одразу зацікавилася можливістю відкриття власної справи, подумала: «А що як спробувати?» - адже прагнула до самостійності та бажала самореалізації. Щоб впевнитися у своїх підприємницьких здібностях, пройшла профдіагностичне тестування, яке дало позитивний результат. Тетяна Шведюк отримала консультацію та рекомендації щодо розробки бізнес-плану, успішно його захистила, зареєструвалася приватним підприємцем і тепер надає послуги в салоні краси як майстер художнього манікюру. На її прикладі ще одна безробітна виявила бажання до самозайнятості, вона направлена до м.Сєвєродонецьк навчатись по професії «Манікюрник».

Безробітний Андрій Несчетний в лютому 2019 року отримав одноразову виплату допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності та відкрив міні-пекарню у Кремінній. Андрій Анатолійович реалізував себе як підприємець та створив два нових робочих місця. За сприянням Кремінського районного центру зайнятості у квітні до роботодавця були працевлаштовані пекар та підсобний робітник з компенсацією єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Юлія Рєзнік та Наталя Кіяшко звернулися до Кремінського РЦЗ через те, що їх роботодавець припинив свою діяльність. Обидві жінки мають досвід роботи в пошитті та ремонті одягу, тож спеціалісти запропонували безробітним відкрити власну справу з отриманням одноразової допомоги по безробіттю. В листопаді 2018 року жінки відкрили «Майстерню одягу», приміщення якої орендують. В майбутньому жінки планують розширення свого бізнесу.

Не так часто людина у зрілому віці кардинально змінює професійну діяльність. Ксенія Пащук, яка довгий час працювала бухгалтером, саме з такої категорії. Залишившись без роботи, жінка звернулася за допомогою до Білокуракинського РЦЗ. Поспілкувавшись з фахівцями центру зайнятості, вирішила кардинально змінити професію та зайнятися власною справою. З березня по серпень минулого року Ксенія проходила професійне навчання за направленням центру зайнятості за професією «Перукар» в ДНЗ «Одеський ЦПТО ДСЗ». Під час навчання брала участь у конкурсах, отримала грамоти і сертифікат.

Після отримання одноразової допомоги по безробіттю Ксенія Пащук зареєструвала свою підприємницьку діяльність та відкрила салон краси «Міледі» у селі Нещеретове. Колишня клієнтка центру зайнятості тепер успішно працює, має багато постійних відвідувачів та продовжує удосконалювати свою майстерність, беручі участь у тренінгах і конкурсах за своїм професійним напрямком. Наразі підприємниця планує відкрити подібній заклад в селищі Білокуракине.

Це лише кілька прикладів успішної самозайнятості на Луганщині. З часу функціонування служби зайнятості десятки громадян із числа колишніх безробітних започаткували власну справу, деякі співпрацюють зі службою зайнятості тепер як роботодавці. Враховуючи те, що самозайнятість допомагає колишнім безробітним повернутися до активного трудового життя, працівники центрів зайнятості радять майбутнім підприємцям бути наполегливими у досягненні мети, не боятися труднощів і перешкод та вірити в успіх своєї справи!


URL: http://irtafax.com.ua/news/2019/05/2019-05-15-6.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024