Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Криминал / Региональные
01 августа 2019, 15:31

На Луганщині 28-річного громадянина судитимуть за домашнє насильство щодо своєї матері

Рубіжанським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури затверджено та направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно мешканця м. Рубіжне за фактом домашнього насильства (ст. 126-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28-річний громадянин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, систематично вчиняв фізичне та психологічне насильство стосовно своєї 56-річної матері, з якою проживав разом. За правопорушення горе-сина шість разів притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1, ч. 2 ст. 173-2 КУпАП.

На початку липня поточного року задокументовано черговий факт домашнього насильства стосовно жінки, вчинений її сином. Під час словесного конфлікту на ґрунті сімейно-побутових проблем чоловік напідпитку виражався нецензурною лайкою на адресу потерпілої, штовхав її та хапав за руки.

Таким чином, своїми умисними діями обвинувачений скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ст.126-1 КК України.

Нагадаємо, з 11 січня 2019 року набрали чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.

Ухвалені зміни, серед іншого, стосуються криміналізації домашнього насильства (ст. 126-1 КК України), примушування до шлюбу (ст. 151-2 КК України), а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів та непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України).

З набранням чинності вищевказаних змін, домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи каратиметься: громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

До набрання чинності змін до КК та КПК України за домашнє насильство передбачена лише адміністративна відповідальність (штраф, адміністративні роботи або адміністративний арешт).


+Поширити: