27 августа 2019, 10:59

Продаж будинку або квартири: коли оподатковується

У Головному управлінні ДФС у Луганській області зазначили. Дохід платника податку - резидента від продажу або обміну не частіше одного разу протягом звітного року нерухомого майна, та за умови перебування такого майна у його власності понад три роки, не оподатковується. Таким нерухомим майном вважається житловий будинок, квартира або їх частини, кімната, садовий чи дачний будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

У разі продажу більше одного з перелічених об'єктів нерухомості або іншого об’єкта нерухомості протягом звітного року, отриманий дохід підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором у розмірі 1,5%.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів нерухомого майна визначено статтею 172 Податкового кодексу України


URL: http://irtafax.com.ua/news/2019/08/2019-08-27-3.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024