30 сентября 2019, 13:53

Презентація проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні» у місті Сєвєродонецьку

27 вересня 2019 року у місті Сєвєродонецьк, громадська організація “Інститут Миру і Порозуміння” (ІМіП) провела презентацію проекту щодо впровадження відновного правосуддя, за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (ФДООН (UNDEF)).

Під час зустрічі було обговорені цілі й завдання проекту. Відновне правосуддя відбувається через діалог потерпілих та правопорушників, що сприяє розвитку безпечних та мирних громад. Основна мета – це поширення ідеї застосування відновного підходу до вирішення правових конфліктів шляхом примирення сторін.

Координаторка проекту Лілія Чуліцька наголосила, що відновні практики у східних регіонах України в умовах війни особливо потрібні, як і навчання діалогу та мирному врегулюванню конфліктів. Саме тому ІМіП обрали Сєвєродонецьк. На сьогодні тут працюють проактивні професійні медіатори та є дуже сильне підґрунтя для впровадження відновного правосуддя.

Голова ІМіП Роман Коваль зазначив, що відновне правосуддя є новим, сучасним підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника: “Ми були приємно здивовані кількістю учасників та запитань під час презентації. Це є хорошим індикатором зацікавленості відновним правосуддям. Приємно і те, що судді готові підтримувати реалізацію проекту і вже починають втілювати відновний підхід у своїй повсякденній практиці”.

В рамках проекту створені пілотні майданчики відновного правосуддя в шести регіонах України, а саме: у Миколаєві, Одесі, Харкові, Івано-Франківську, Львові та Сєверодонецьку.

Також, були обговорена концепція подальшого впровадження інституту відновного правосуддя, зокрема шляхом розроблення Механізму застосування програм відновного правосуддя в кримінальних справах, його апробації, аналізу результатів та підготовки пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2019/09/2019-09-30-10.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024