Підприємці на загальній системі: як обчислюється ЄСВ?. Ірта-Fax (версія для друку) 08 октября 2019, 10:02

Підприємці на загальній системі: як обчислюється ЄСВ?

У Головному управлінні ДПС у Луганській області поінформували. Підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.

Базою нарахування ЄВ для таких підприємців є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2019 році - 918,06 гривень).

Визначають базу нарахування ЄВ фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, як ті, що отримали, так і ті, які не отримали дохід у звітному кварталі або звітному місяці звітного кварталу. При визначенні доходу (прибутку), з якого сплачується єдиний внесок, враховується кількість календарних місяців, у яких отримано дохід (прибуток).

Звітність до органу доходів і зборів фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають за календарний рік. ЄВ встановлюється у розмірі 22 відс. до бази нарахування ЄВ.

Остаточне обчислення сум ЄВ зазначеною категорією платників здійснюється за календарний рік на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.
Базою нарахування ЄВ є чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації, поділений на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄВ.

Cуми ЄВ, сплачені протягом звітного року, враховуються платниками, при остаточному розрахунку єдиного внеску, який підлягає сплаті за звітний рік.

Зазначені норми передбачені Законом України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».


URL: http://irtafax.com.ua/news/2019/10/2019-10-08-4.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024