Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Общество
20 июня 2021, 18:48

В ООН попередили про нову загрозу, гіршу за пандемію

За даними ООН, посуха стала прихованою глобальною кризою, яка ризикує перетворитися в «наступну пандемію», якщо країни не приймуть термінових заходів по управлінню водними і земельними ресурсами та вирішення надзвичайної кліматичної ситуації.

Як повідомляє The Guardian із посиланням на звіт організації, принаймні 1,5 млрд людей безпосередньо постраждали від посухи в цьому столітті, а приблизні економічні втрати за цей час оцінюються в $124 млрд. У звіті вказано, що справжній обсяг збитків, ймовірно, є набагато більшим, оскільки оцінка не включила велику частину впливу на країни, що розвиваються.

«Засуха ось-ось стане наступною пандемією, і вакцини для її лікування немає. У найближчі кілька років велика частина світу буде жити в умовах браку води. Попит буде перевищувати пропозицію в певні періоди. Засуха – головний фактор деградації земель і зниження врожайності основних сільськогосподарських культур», – заявила Мамі Мізуторі, спеціальний представник генерального секретаря ООН щодо зниження ризику лих.

Вона наголосила, що у багатьох людей склалося враження, що посуха вражає лише пустельні райони Африки, але це не так. Наразі посуха повсюдно поширена, і до кінця століття, згідно зі звітом, її в тій чи іншій формі зазнають всі країни, за винятком декількох.

«Люди жили в умовах посухи 5000 років, але те, що ми бачимо зараз, зовсім інше, – сказала Мізуторі. – Людська діяльність посилює посуху і підсилює її вплив, погрожуючи зірвати прогрес в позбавленні людей від злиднів».

Розвинені країни також не залишилися в стороні – США, Австралія і південна Європа зазнали посухи в останні роки. Прямі наслідки посухи становлять понад $6 млрд на рік в США і близько 9 млрд євро в ЄС, але це також, ймовірно, сильно занижена оцінка, вказали фахівці.

«Засуха виходить за рамки сільського господарства», – сказав Роджер Пулварті, старший науковий співробітник Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США і співавтор звіту.

Він вказав на Дунай в Європі, де посуха, яка повторюється протягом кількох останніх років, позначилася на транспорті, туризмі, промисловості і виробництві енергії.

«Нам необхідно по-новому поглянути на посуху, – сказав він. – Нам потрібно подумати про те, як управляти такими ресурсами, як річки і великі водозбори».

Зміна режиму випадання опадів у результаті кліматичних порушень є ключовим фактором посухи, але в звіті також вказується, що неефективне використання водних ресурсів та деградація земель в умовах інтенсивного сільського господарства і неефективних методів ведення сільського господарства відіграють певну роль. У ньому говориться, що вирубка лісів, надмірне використання добрив і пестицидів, надмірний випас і забір води для сільського господарства також є серйозними проблемами.

Нагадаємо: раніше цього місяця в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) і Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) організація закликала всі держави світу докласти зусиль щодо відновлення не менше мільярда гектарів деградованих земель протягом наступного десятиліття – за площею це територія розміром з Китай.


+Поширити: