Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Экономика
13 июля 2021, 12:29

У НБУ пояснили високі темпи інфляції

У червні споживча інфляція в Україні в річному вимірі залишилася на рівні 9,5%, а в місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. При цьому інфляція виявилася вищою, ніж прогноз Національного банку України, повідомляє прес-служба НБУ.

У коментарі регулятора наголошується, що під впливом високих світових цін на продовольство, а також стійкого споживчого попиту дорожчали оброблені продовольчі товари (на 12,1% р/р). Прискорилися темпи зростання цін на соняшникову олію і продукти її переробки. Збільшення виробничих витрат на сировину і енергію позначилося на вартості макаронних і кондитерських виробів, м'ясних і молочних продуктів.

Крім того, підвищення вартості послуг також прискорилося до 8,1% р/р. Через збереження стійкого споживчого попиту і зростання виробничих витрат швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури, відпочинку, страхування особистого транспорту, кабельного телебачення, інтернету і таксі.

Крім того, незначно прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,6% р/р) під впливом стійкого споживчого попиту і ефектів перенесення ослаблення обмінного курсу в попередні періоди. Темпи зростання цін на сирі продукти харчування продовжили знижуватися (до 5,1% р/р). Адміністративно регульовані ціни надалі підвищувалися (до 18% р/р).

Як зазначається в огляді, вартість природного газу для населення продовжила зростати стрімкими темпами в річному вимірі насамперед на тлі низької бази порівняння. Водночас в місячному вимірі подорожчання виявилося незначним через введення річних контрактів з фіксованими тарифами для населення.

"Збільшення виробничих витрат, зокрема на паливо і оплату праці, позначилося на вартості транспортних послуг. Так, в червні зросли тарифи на проїзд в громадському транспорті в декількох обласних центрах", - додали в НБУ.

Там також констатували зростання темпів подорожчання алкогольних напоїв, перш за все через підвищення цін на пиво.


+Поширити: