Через пандемію 1,5 млн дітей втратили рідних. Ірта-Fax (версія для друку) 23 июля 2021, 10:19

Через пандемію 1,5 млн дітей втратили рідних

З березня 2020 року по квітень 2021 року більше мільйона дітей у світі пережили смерть одного або обох батьків через COVID-19. Про це повідомляє The Guardian.

Водночас ще півмільйона пережили смерть бабусі, дідуся чи опікуна, з якими вони проживали.

Найбільше дітей втратили батьків через COVID-19 в Перу, Південній Африці, Мексиці, Бразилії, Колумбії, Ірані, США і Росії.

Водночас майже в кожній країні смертність серед чоловіків була вищою, ніж серед жінок - діти втрачали батьків у п'ять разів частіше, ніж матерів.

"Нам треба швидко реагувати, бо через COVID-19 кожні 12 секунд чиясь дитина втрачає свого годувальника", - заявила професор Люсі Клувер.

Цифри, ймовірно, є заниженими, адже вони базувалися лише на офіційних даних про смертність від COVID-19. Насправді таких дітей може бути набагато більше.

"Трагічно, що багато демографічних, епідеміологічних і медичних факторів дозволяють припустити, що справжні цифри постраждалих можуть бути на порядок більшими. Найближчими місяцями нові штами вірусу і повільний темп вакцинації в усьому світі загрожують прискорити пандемію в країнах, що й без того неймовірно постраждали, через це ще мільйони дітей стануть сиротами", - сказала одна з авторів дослідження Джульєтт Унвін у коментарі Imperial College London.

У свою чергу, доктор Сет Флаксман, який працював над дослідженням, назвав ситуацію "прихованою пандемією сирітства".

"COVID-19 різко і назавжди змінив життя цих дітей. Ми повинні діяти сьогодні, завтра буде запізно для дитини, яка знаходиться в дитячому будинку і має великі психологічні проблеми через трагічний досвід. Нам необхідно терміново визначити дітей, яких враховано цими цифрами, і посилити системи моніторингу, щоб кожна дитина могла отримати підтримку, яка їм буде потрібною для подальшого життя", - додав Флаксман.

На думку дослідників, на цей момент варто посилити підтримку прийомних сімей, забезпечити доступ до шкіл і робити щеплення опікунам і вихователям дітей.

"Ці 1,5 мільйона дітей стали ще одним трагічним наслідком COVID-19, який забрав три мільйони життів по всьому світу. Ми підкреслюємо, що захист і підтримка дітей-сиріт має стати пріоритетом для урядів країн, адже сирітство є незникненним", - резюмувала доктор Сьюзен Гілліс.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2021/07/2021-07-23-3.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024