У МОЗ пояснили, з чим комбінуються генетичні вакцини. Ірта-Fax (версія для друку) 29 июля 2021, 17:33

У МОЗ пояснили, з чим комбінуються генетичні вакцини

Національна технічна група експертів з імунізації рекомендувала змішувати вакцини проти коронавірусу. Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю Українській правді.

"Змішування тієї чи іншої вакцини - це не вибір пацієнта, це виключно рішення лікаря, який направляє на вакцинацію. Він може прийняти таке рішення тільки в декількох випадках. Або це важка, несприятлива подія після першого щеплення, або гуманітарні проблеми. Наприклад, якщо людина за кордоном отримала перше щеплення Moderna і, повернувшись в Україну, не має можливості зробити щеплення нею вдруге", - зазначив головний санлікар.

За його словами, потрібно дотримуватися певного алгоритму.

"Комбінувати можна або мРНК-вакцини - тобто перше щеплення Moderna, друга - Pfizer або навпаки. Або перша доза AstraZeneca, а друга - вже мРНК-вакциною, тобто Moderna або Pfizer. Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено. Тобто після Coronavac вколоти Moderna або Pfizer не можна", - наголосив Кузін.

За його словами, лікар повинен прийняти обґрунтоване рішення про можливість змішування вакцин і відправити людину в пункт щеплення або центр вакцинації, де ця вакцина є в наявності.

Зазначається, що, можливо, вже в серпні українці зможуть отримувати змішані щеплення за направленням лікаря.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2021/07/2021-07-29-13.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024