Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Происшествия
30 июля 2021, 16:19

Екологи звернулися в ООН і Грінпіс через відходи МГЗ

Українські екологи звернулися до низки міжнародних екологічних організацій через забруднення навколишнього середовища відходами Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ).

Так, відкритого листа із закликом допомогти в боротьбі із загрозою екологічної катастрофи в Північному Причорномор'ї направлено представникам Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), Міжнародному союзу охорони природи і природних ресурсів (IUCN), Європейському агентству навколишнього середовища (ЕЕА), Грінпіс (Greenpeace), Організації ООН з промислового розвитку (UNIDO), Інституту всесвітнього спостереження (WI), Всесвітньому фонду дикої природи (WWF), Глобальному екологічному фонду (GEF), Міжнародному союзу екологічної економіки (ISEE), Міжнародному зеленому хресту (IGC).

У листі повідомляється, що у відкритих шламосховищах МГЗ знаходиться 47 млн ​​тонн токсичних відходів, які регулярно розпорошуються в повітрі або розмиваються під час опадів.

Також організації поінформовані про результати судової інженерно-екологічної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яка встановила, що в червоному шламі є небезпечні речовини - сполуки шестивалентного хрому, сполуки міді, сполуки цинку, селен та його сполуки, кадмій та його сполуки, ртуть та її сполуки, миш'як, свинець та його сполуки. Їх наявність може спричинити отруйний, токсичний і екотоксичність вплив.

"Ми прагнемо запобігти катастрофам, убезпечити природу і людей від катастрофічних наслідків діяльності Миколаївського глиноземного заводу. Ми об'єдналися в організацію Стоп-шлам. Виграли суд першої інстанції у Миколаївського глиноземного заводу. Однак зараз судові процеси затягуються, а належної реакції держави на загрозу екокатастрофи досі немає. За таких умов ми змушені апелювати до світової спільноти", - йдеться в листі.

Крім того, глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко повідомила, що країни-члени Організації Причорноморської співпраці отримали інформацію щодо забруднення Бузького лиману Чорного моря відходами МГЗ, яке сталося 17 червня нинішнього року


+Поширити: