У Мінську судять українця за участь в акціях протесту. Ірта-Fax (версія для друку) 17 сентября 2021, 12:00

У Мінську судять українця за участь в акціях протесту

Білоруський Слідком завершив розслідування щодо 32-річного громадянина України, який, за словами правоохоронців, брав участь в акціях протесту 30 серпня і 13 вересня минулого року в Мінську. Справу передано до суду. Про це в четвер, 16 вересня, повідомила прес-служба відомства.

Як стверджують слідчі, підозрюваний нібито створив Telegram-канал, де разом з іншими людьми планував розмальовувати будинки в ході протестів. Під час обшуків у нього знайшли аерозольну фарбу в балончиках, кисті, рукавички, розчинник, трафарети.

Українця звинувачують у тому, що він "особисто наніс не менше 27 написів і зображень протестного характеру" на фасади будівель у білоруській столиці.

Стосовно чоловіка порушено кримінальну справу за трьома статтями: організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них, осквернення будівель або інших споруд цинічними написами або зображеннями, псування майна на громадському транспорті або в інших громадських місцях, а також співучасть у злочині.

Громадянину України загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

Правозахисний центр Весна повідомляє, що йдеться про уродженця Донецька Михайла Ференця. Він з 2012 року проживає в Білорусі. Хлопця затримали 16 вересня минулого року. Спочатку його мали намір вислати з республіки, але потім це рішення призупинили.

Через сім місяців, 20 квітня, у Міністерстві внутрішніх справ Білорусі повідомили про затримання Ференця й опублікували "покаянне відео".

За словами правозахисників, суд над чоловіком почався 10 вересня, тоді як в СК заявили, що справу тільки передано до суду. Наступне засідання заплановано на 17 вересня.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2021/09/2021-09-17-4.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024