Посли країн ЄС обговорять військову навчальну місію в Україні - ЗМІ. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Общество
17 сентября 2021, 17:00

Посли країн ЄС обговорять військову навчальну місію в Україні - ЗМІ

Посли країн ЄС розглянуть варіанти створення військово-консультативної та навчальної місії Євросоюзу в Україні. Про це з посиланням на проект документа повідомляє Радіо Свобода у четвер, 16 вересня.

Документ, представлений на обговорення дипкорпусу ЄС, свідчить, що потенційна військова і консультативна навчальна місія ЄС (EUATM) вимагає 60 співробітників і працюватиме для консультування Департаменту освіти Міноборони України і Генштабу щодо "впровадження плану реформування професійної військової освіти".

Проект документа передбачає чотири можливих варіанти співпраці. Така місія "може бути корисною для підтримки стійкості України шляхом зміцнення її військового потенціалу" і що вона може "підсилити залучення ЄС і бути висловленням солідарності з Україною після поточної військової діяльності Російської Федерації на територіях, прилеглих до державного кордону України і в незаконно анексованому Криму".

У документі також відзначені деякі недоліки такої місії, зокрема, ризик дублювання, оскільки "багато акторів в Україні діють у сфері військової підтримки (НАТО, США, Канада, ОБСЄ)". У документі також наголошується, що відповідь на таку місію "іншими суб'єктами, зацікавленими в ситуації в Україні, важко передбачити і може мати можливість негативних наслідків на широку політику та інтереси ЄС в регіоні".

Своєю чергою, три інші варіанти мають менший масштаб, один з яких передбачає додавання військово-консультативного та навчального елемента до вже діючої цивільної місії, а інший передбачає, що експерти ЄС можуть бути залучені в підтримку представництва ЄС у Києві.

Відзначимо, що розширення присутності ЄС в Україні на військовий вимір потребують одностайності між країнами-членами Євросоюзу і буде означати відхід від чисто цивільної присутності.


+Поширити: