Зеленський чекає від Путіна заяву про ненапад. Ірта-Fax (версія для друку) 26 ноября 2021, 16:00

Зеленський чекає від Путіна заяву про ненапад

Президент Володимир Зеленський очікує від президента РФ Володимира Путіна офіційної заяви, що Росія не планує вторгнення в Україну. Про це він сказав під час прес-марафону в п'ятницю, 26 листопада.

"Від росіян ми чуємо "ну чогось не вистачає для зустрічі", а я вважаю, що якщо вони не думають про ескалацію… коли я говорю, що ми точно нікуди не наступаємо, ми це точно знаємо, ми захищаємо свою країну, то росіяни, президент РФ теж має привселюдно сказати, що "ми не плануємо… що Росія не готує повномасштабного вторгнення в Україну. Мені здається, що це зараз було б важливим… Не хочете зустрічі - поговорімо телефоном, давайте скажемо це публічно, що РФ не готує повномасштабного вторгнення в Україну", - сказав він.

Також Зеленський відзначив, що Україна ніколи не нападала на Росію. Таким був його коментар на заяви в РФ про ескалацію з боку України на Донбасі.

"Мені ця історія не дуже подобається, тому що вони шукають для себе фундамент, щоб потім сказати "чому". Тому що історія захисту того чи іншого населення – ми цю історію пройшли. Я російською хочу сказати, що Україна ніколи не нападала на Росію, у нас в голові такого немає. Коли вони говорять: "ескалація біля кордонів з Росією" - [так це] погана історія та риторика. Тому що це не кордон, а контактна лінія між Україною та окупованою Україною", - відзначив Зеленський.

Водночас Президент відзначив, що зараз на кордоні з Україною сконцентровано менше російських військових, ніж було навесні.

"Ні, я вважаю, що ситуація точно не гірша, ніж вона була навесні. Я вважаю, що кількість військових там зараз менша... Я вважаю, що їх більше, ніж на момент припинення вогню, про який ми домовлялися. Це ми бачимо - їх більше. Ми бачимо дуже часто ротації. Тобто це, власне, для того, щоб показувати нам, показувати інформаційно, показувати і для супутника та інших розвідданих, що йде накопичення. Також іноді ми бачимо збільшення техніки: техніку привезли, а потім відійшли - тобто щоб бачили, що накопичення техніки йде також. Тому такі ризики є", - сказав він.

Також Президент відзначив, що РФ часто почала порушувати питання про НАТО.

"Другий сигнал - щось із "Мінском" не виходить, Україна зриває "Мінськ". "Мінськ" - це дещо, що колись зупинило потужну ескалацію. Це сигнал, що може бути ескалація", - каже Зеленський.

Ще одним сигналом можливої ​​ескалації Президент вважає ситуацію з Північним потоком-2 і з мігрантами в Білорусі.

"Що не тільки з Україною проблеми, що в тебе, Європо, є інші проблеми, нагромадження проблем, з яких треба виходити", – вважає він.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2021/11/2021-11-26-14.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024