09 декабря 2021, 09:00

Потрібно збільшити витрати на озброєння - Резніков

Витрати на озброєння української армії треба збільшити вдесятеро. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю АрміяInform.

З його слів, більша частина фінансування, яке виділяють на українську оборонну сферу, "проїдається", тоді як на озброєння виділяють лише 15-20% від необхідного обсягу коштів, незважаючи на те, що цього року Міноборони отримало найбільший бюджет за 30 років.

"Йдеться про хронічну проблему: понад 70% бюджету - це витрати на утримання, "проїдання". Переозброєння, бойова підготовка і розвиток фінансуються лише на 15-20% від потреби. Умовно, зараз ми отримали на озброєння 28 млрд грн, разом з держгарантіями - нехай буде 40 млрд. Але якщо скласти витрати на озброєння з уже затверджених, узгоджених і перспективних програм, то потрібно 230-250 млрд грн - щороку", - заявив Резніков.

З його слів, Україні потрібні сучасні системи ППО та ПРО, потужний флот і берегова оборона, бойова авіація та ракетна програма. Крім того, необхідні інвестиції в передові розробки, безпілотні технології, АСУ, робототехніку.

"А зараз у нас більше 40 тисяч - у черзі на квартири, і дві третини не йдуть на другий контракт. Плюс сотні недобудов, у тому числі - "підвішені" у судах арсенали. Десятки напрямів з різними "пожежами". Це та спадщина, яке сягає корінням ще радянських часів і з яким треба працювати", - пояснив міністр.

"Якщо взяти соціальні питання, необхідно суттєво підвищувати грошове забезпечення. Для розуміння. Якщо підняти на 30%, потрібно 18 млрд грн на рік. На жаль, зараз таких коштів немає. І моє завдання – шукати ці ресурси", - додав він.

Рєзніков підкреслив, що Міноборони змогло перед затвердженням Державного бюджету на 2022 рік домовитися про збільшення фінансування на 2,5 млрд. Це дозволить гарантувати стабільну оплату грошового забезпечення, "бойових", соціальних виплат воїнам і почати їх поступово збільшувати.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2021/12/2021-12-09-1.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024