08 января 2022, 10:00

У Держдепі назвали теми переговорів із РФ у Женеві

Представники США на зустрічі з делегацією РФ у Женеві 10 січня обговорюватимуть лише двосторонні питання безпеки. Про це заявила на брифінгу представник Держдепартаменту високого рангу, говорячи про майбутню поїздку першого заступника держсекретаря Уенді Шерман до Швейцарії та Бельгії, в ході якої вона візьме участь у переговорах щодо стратегічної стабільності з РФ у Женеві та засіданні Ради Росія – НАТО у Брюсселі.

"У понеділок ми вислухаємо, як Росія пояснить свої пропозиції та побоювання, на яких вони засновані. Ми відповімо, ми розповімо про свої побоювання. Сподіваюся, це призведе до виявлення кількох двосторонніх питань, з яких є достатня кількість точок дотику для продовження дискусій. Я хочу наголосити, що обговорення у рамках діалогу щодо стратегічної стабільності будуть зосереджені на двосторонніх питаннях", - сказала вона.

Також представник Держдепартаменту вкотре наголосила, що Вашингтон прихильний до принципу, згідно з яким питання, що стосуються інших країн, не можуть обговорюватися без їхньої участі.

"Будь-які теми, що стосуються інтересів наших партнерів, буде необхідно обговорювати на відповідних багатосторонніх майданчиках, таких як Рада Росія – НАТО та ОБСЄ. Ми також триматимемо наших союзників та партнерів у курсі дискусій у рамках діалогу зі стратегічної стабільності", – пояснила чиновниця.

При цьому пізніше під час брифінгу вона зазначила, що Сполучені Штати не відмовляться вислухати й ті міркування Росії, які виходять за рамки двосторонніх відносин. Як наголосила представник зовнішньополітичного відомства, американська сторона розуміє, що Україна буде однією з тем переговорів у Женеві та Брюсселі.

"Однак ми також хочемо почути, що скаже Росія. Тому ми не обов'язково говоритимемо, що не збираємося їх слухати або щось подібне, оскільки ми хочемо вести з ними діалог", - зазначила ведуча брифінгу.

Вона також додала, що частина діалогу полягає в тому, щоб почути, що хочуть сказати російські представники, та висловити своє занепокоєння.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2022/01/2022-01-08-2.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024