Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Региональные
30 июня 2022, 12:00

Крадіжка українського зерна росіянами ставить під загрозу голоду весь світ

Російсько-окупаційні війська спустошуютьукраїнські зерносховища та заважають вільному експорту продукції з країни. Через такі дії країни-агресорки продовольча криза загрожує всьому світові.

На початку 2022 року 276 мільйонів людей у ​​всьому світі вже стикалися з гострим голодом. Очікується, що цей показник зросте ще на 20%, якщо війна в Україні продовжиться. Найбільше людей постраждають в Субсахарській Африці. Такі висновки зробили в ООН в травні.

До повномасштабної війни більшість харчових продуктів, вироблених Україною, експортували через сім чорноморських портів країни. За вісім місяців до активної війни через порти пройшло близько 51 мільйона метричних тонн зерна.

Блокада Портів

Через бойові дії на складах України заблокованими залишаються 22 мільйони тонн зернових, у низці країн уже зросли ціни на продовольство. Зокрема, в Україні вони вже перевищили рекордні показники, які фіксували в ООН на початку цього року. Протягом місяця від 24 лютого експортні ціни на пшеницю та кукурудзу зросли, відповідно, на 22% та 20% на додаток до різкого зростання цін у 2021 та на початку 2022 року. До повномасштабного вторгнення рфукраїнське зерно допомагало нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі. Але через блокаду портів росіянами Україна більше не може вивозити його основним експортним шляхом — морем.

В ООН ще в травні закликали Володимира Путіна розблокувати порти, аби Україна могла вільно поставляти зернові культури всьому світу. Втім досі морський шлях експорту залишається заблокованим російськими військовими кораблями. Одним з варіантів його розблокування є створення коридорів, якими кораблі зможуть безпечно вивозити зерно з України.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу 11 червня у коментарі для турецьких ЗМІ заявив про готовність провести чотиристоронню зустріч з цього питанняу Стамбулі між Росією, Україною, Туреччиною та ООН.

"Це пропозиція ООН і вона є найбільш правильною. Наша позиція була ясно донесена, зараз ми чекаємо на відповідь від Росії", - зазначив посадовець.

В свою чергу Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті з безпеки у Сінгапурі 11 червня заявив, щоУкраїна готова вивозити зерно лише під захистом держав, яким довіряє.

«Сьогодні обговорюється формат. Я вважаю: щоб Росія там не пропонувала, ми їм не віримо. Ми готові говорити з цивілізованим світом, і тому ми підтримуємо формат, коли буде зроблено безпечний морський коридор з кораблів наших партнерів, по якому ми можемо експортувати все те зерно», - повідомив Зеленський.

Також Президент зазначив, що Уряд шукає й інші способи експорту зерна з країни, доки порти Одещини лишаються заблокованими. Зокрема нині обговорюється формат вивозу врожаю залізницею до Польщі. Нині цим шляхом експортують більш як 2,5 тисячі тонн щомісяця. 13 червня до іспанського порту Ла-Корунья прибуло судно з 18 тисячами тоннкукурудзи на борту. Доставка здійснювалась через Балтійське море. Тож є сподівання, що весь об’єм заблокованих зернових вдасться переправити до споживачів.

Крадіжки зерна та здирництво на окупованих територіях

Доки цивілізований світ шукає шляхи подолання продовольчої кризи, росіяни не соромлячись продовжують красти український хліб на всіх окупованих територіях України. В одному з пропагандистських змі 10 червня опублікували відео, як зі старобільського елеватора відправили до росії залізницею 650 тонн української пшениці. Ватажок так званої “лнр” Леонід Пасічник без приховування повідомив, що вивозити українське зерно їм наказали, та заявив, що зернових в окупованих сховищах ще багато. Окупанти виправдовують фактичну крадіжку продукції тим, що, за їх словами, цим вони забезпечують місцевих аграріїв коштами для проведення кампанії збору врожаю.

Підприємці з Біловодщини, котрі залишилися на тимчасово окупованій території, у коментарях для нашої редакції розповідають, що задля можливості реалізації врожаю потрібно укладати угоду з окупаційною владою, в ході якої фермеру створюють власний рахунок у банку, куди потім надходитимуть кошти за зерно. Та й витратити їх на власний розсуд у людей не вийде.

«Отримати готівку за свою продукцію люди не зможуть, бо виплати можливі лише на створені банківські рахунки, а всі витрати відстежуватимуться податковою псевдо республіки.Зняти готівку з рахунку неможливо. Всі, як можуть, відтягують момент, щоб заключати договір з окупантами, тому сказати точно, як працюватиме ця система поки немає можливості», - повідомляють місцеві.

З великими труднощами відбулась і цьогорічна весняна посівна кампанія. Через неможливість замовити доставку якісних посівних матеріалів більшість дрібних фермерів засіяли поля тим, що залишилося з минулого року.

«Чимало людей позасівали лише частину своїх земель - ту, на яку вистачало посівного матеріалу. Інші залишили пустими з надією, що скоро окупантів проженуть і восени зможуть засіяти їх озимими культурами. Постраждають і ті люди, чиї паї були в оренді великих агрохолдингів. Один з найбільших агрохолдингів в нашому районі взагалі не зміг провести посівну через окупацію. Тож без догляду залишилися близько 5 тисяч гектар. Якась частина з них засіяна озимими культурами, та багато залишилося просто заростати бур’янами», - говорять місцеві.

«Асвабадітелі» пропонують людям власні зернові для висадки, та, як зізнаються підприємці, жодну з представлених марок раніше не зустрічали, тому бояться витрачати останні гроші на незнайомі і з високою ймовірністю низькоякісні посівні матеріали.

«Підприємстваза багато років налагодили співпрацю з певним постачальником зернових для висіву. Кожен фермер обирав ту марку насіння, яка на його полях давала найкращий врожай. Тепер такого широкого вибору посівного матеріалу люди не мають, тож сіють те, що залишилося. Декому роздавали так звані «прайс-листи», але вибір там значно менший та й марки насіння невідомі. Тож люди побоюються його купувати», - діляться фермери.

«Умови співпраці» з окупаційною владоюу своєму телеграм каналі 11 червня прокоментував очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, загарбники одночасно з крадіжкою зернових заготовляють зерно під майбутню посівну, пропонуючи аграріям "сприятливі умови закупівель" – по вісім тисяч російських рублів, тоді як Україна платила по 8,6 тис. гривень за тонну продукції.Слід зазначити, що нині банки пропонують 335 гривень за тисячу російських рублів. Тобто це більше ніж вдвічі менше, ніж платила Україна.

Окрім невигідних умов, співпраця з окупантами несе за собою ще й кримінальну відповідальність. Згідно пункту четвертому статті 111.1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність», провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, - караються штрафом до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Тобто підприємці на окупованих територіях постали перед вибором: співпрацювати з окупантами, аби мати можливість продати свій врожай та отримати хоч якийсь прибуток, або не погоджуватися на умови загарбників та залишити своє зерно в сховищах, очікуючи звільнення територій ЗСУ, та сподіватися, що росіяни його не відберуть. Ще один варіант для підприємців - це знищити власні посіви, котрі вони садили ще в минулому році, не очікуючи приходу російських найманців.

Масштаби вкраденого росіянами

Втім, вкрадене зерно зі Старобільська – це лише частина того, що окупанти загарбали на Луганщині, про що свідчать дані на сайті Луганської ОВА. У Департаменті агропромислового розвитку підрахували,що масштаби вкраденого сягають 15 тисяч тонн соняшника та десять тисяч тонн зернових. Проте крадіжкою вже зібраного минулорічного врожаю загарбники не збираються обмежуватися.

Спустошуючи українські зерносховища на окупованих територіях, росія вдається до злочинних методів радянської влади, коли в українців відбирали їх врожай та прирікали на голодну смерть. Тричі росіяни намагалися зморити українців голодом, більше 15 мільйонів людей загинули без їжі в 1921- 1923, 1932-1933 та 1946-1947. Зараз окупанти хочуть зробити те саме. Враховуючи той фактор, що зараз Україна є однією з країн-лідерів постачання зернових у світі, постраждати від цього може весь світ. Адже через нещадне відбирання аграрної продукції у багатьох малих підприємств просто не залишиться ресурсів, аби провести посівну кампанію наступного року, що може лише погіршити ситуацію з продовольством у світі.

Крадуть загарбники на всіх окупованих територіях України. Так, очільник Мелітополя Іван Федоров 9 червня під час телемарафону повідомив про те, що рашисти почали вивозити зернові з захоплених територій «посиленими темпами». За його словами, раніше окупанти вивозили приблизно 20-30 машин на день в напрямку Криму. Зараз обсяги та швидкість значно пришвидшилися. Для крадіжки врожаю тепер використовують потяги. Також звозять зерно автотранспортом у порт Бердянська, звідки збираються вивозити награбоване кораблями та баржами.

Заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу в Media Center Ukraine 9 червня розповів про приблизні обсяги вкраденого рашистами.

«Росія вкрала близько 600 тисяч тонн з аграрних підприємств України. Продукцію вивозили на територію окупованого Криму, а потім, через порти, українські продукти вивозять до міжнародних портів. Наразі відомо, що близько 100 тисяч тонн продукції було переправлено до Сирії», - зазначив Марчук.

За словами пана Дениса, відбирання врожаю відбувається двома шляхами. В першому випадку фермерів змушують віддавати товар за безцінь. Якщо вони відмовляються, товар забирають силою. У другому окупаційна влада видає «документи» про «націоналізацію» українського майна.

У коментарі CNN 9 червня заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив, що через війну та тимчасову окупацію українських полів наступного року в країні планують зібрати врожаю на 30 мільйонів тонн менше, ніж у попередні роки, а це на 35 – 40% відсотків менше, ніж зібрано в минулому році.


+Поширити: