Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Економіка
20 березня 2023, 18:32

Україна планує будувати малі модульні реактори замість енергоблоків ТЕС

В рамках "зеленого переходу" Україна розглядає можливість спорудження до 20 малих модульних реакторів (ММР) замість зруйнованих під час війни енергоблоків теплової генерації.

Такими планами поділився міністр енергетики Герман Галущенко під час відвідин однієї з енергокомпаній, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це найкраща опція для заміни теплової генерації. Ми рухатимемось в рамках "зеленого переходу" за технологією ММР, це найкраща технологія", - наголоасив він.

Президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін у свою чергу зазначив, що ММР є дуже перспективними для України, і наразі атомники спільно з Міненерго розробляють багато програм із різними світовими компаніями, що розвивають технології малих модульних реакторів.

Наразі "Енергоатом" співпрацює у напрямку ММР з американськими Westinghouse, що пропонує свій реактор AP-300, NuScale та Holtec International (британської RolIs Royce), та ще з декількома компаніями, з якими були підписані відповідні меморандуми.

Як повідомляла "Українська енергетика", "Енергоатом" і NuScale на початку вересня 2021 року підписали меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС NuScale в Україні. Відповідно до меморандуму, NuScale надаватиме підтримку "Енергоатому" щодо експертизи технології малих модульних реакторів, у тому числі техніко-економічне обґрунтування запропонованих майданчиків; розробки термінів і проміжних результатів проєктів; дослідження витрат; технічного аналізу; ліцензування та дозвільної діяльності, а також інженерних досліджень та проєктування.

Про старт пілотного проєкту впровадження в Україні ММР у партнерстві зі США, Японією та Республікою Корея для виробництва водню та аміаку оголосили у листопаді 2022 року спеціальний уповноважений президента США з клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко. Проєкт може бути реалізований орієнтовно протягом двох-трьох років.

NuScale Power розробила нову модульну атомну електростанцію з легководяним реактором, яка може використовуватись для виробництва електроенергії, централізованого опалення, опріснення води, виробництва водню та застосування в інших технологічних теплових системах. Цей проєкт малого модульного реактора передбачає заводське виготовлення модуля NuScale Power Module, що здатний генерувати 77 МВт електроенергії за допомогою більш безпечної, меншої та масштабованої версії технології реактора з водою під тиском.

Масштабована конструкція АЕС NuScale, яка може розмістити до чотирьох, шести або 12 окремих модулів, пропонує переваги безвуглецевої енергії та зменшує фінансові зобов'язання, пов'язані з ядерними установками гігаватної потужності. Мажоритарний акціонер NuScale – Fluor Corporation, глобальна інженерна, закупівельна та будівельна компанія з 70-річною історією в галузі комерційної атомної енергетики.

ММР NuScale у серпні 2020 року став першим і єдиним малим модульним реактором, який отримав схвалення проєкту від Комісії з ядерного регулювання США. А у липні 2021-го комісія видала нормативне рішення щодо ліцензування проєкту NuScale. Компанія продовжує вдосконалювати програми комерціалізації своєї технології ММР, яка передбачає розвиток ланцюжка поставок, розробку стандартного проєкту АЕС та планів введення її в експлуатацію.


Ірта-fax
+Поширити: