Новини економіки. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка

Новини економіки

30 березня 2024, 13:17

Повністю зруйновано Зміївську ТЕС на Харківщині – Центренерго

У наслідок масштабного комбінованого ракетного удару, що стався 22 березня, російські загарбники зруйнували Зміївську теплоелектростанцію в Харківській області, як повідомили у ПАТ Центренерго. Міністр енергетики України Герман Галущенко відвідав місце зруйновану рашистами теплоелектростанцію та висловив обіцянку сприяти її відновленню.
29 березня 2024, 15:16

Від Світового банку Україні отримала черговий транш у $1,5 млрд

Україна отримала 1,5 млрд доларів позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку. Фінансування складається з гарантії уряду Японії через цільовий фонд Світового банку обсягом 984 млн доларів та гарантії Великої Британії на суму 516 млн доларів. Отримання траншу передбачало виконання Україною необхідних вимог за програмою.
28 березня 2024, 14:31

Поляки розблокували пункт пропуску Угринів-Долгобичув

Польські фермери тимчасово призупинили блокування руху вантажівок в обох напрямках у пункті пропуску Угринів-Долгобичув. Про це повідомила Державна прикордонна служба України (ДПСУ). Зазначено, що на можливість перетину кордону очікують 120 вантажівок. Пропуск вантажного транспорту здійснюється у звичайному режимі.
27 березня 2024, 13:12

Банк розвитку Ради Європи надасть Україні €100 млн

Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) ухвалила новий проєкт НОМЕ, який передбачає надання Україні кредиту у розмірі 100 млн євро для компенсації за знищене майно. Про це інформує Міністерство фінансів у середу, 27 березня. За проєктом передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло.
26 березня 2024, 13:59

Заплановано рекордний обсяг експорту електроенергії – Укренерго

Україна запланувала рекордний обсяг імпорту електроенергії з початку року, як повідомив «Укренерго» у вівторок, 26 березня. Зазначено, що енергетична система України працює стабільно, і дефіцит енергії не передбачається. Енергетики безперервно працюють над ліквідацією наслідків ракетних та дронових атак російських окупантів.
26 березня 2024, 13:31

Третій фінансовий транш у розмірі $880 млн отримала Україна від МВФ

Україна отримала фінансову підтримку від Міжнародного валютного фонду на суму $880 млн, що є третім траншем з програми розширеного фінансування EFF. Про це повідомив прем’єр-міністр України. Він також наголосив, що Україна виконує всі свої зобов'язання перед міжнародними партнерами та готується до розгляду наступної програми, подякувавши МВФ за підтримку та співпрацю.
25 березня 2024, 17:41

Через проблеми з електропостачанням після російської атаки у Харкові достроково завершать опалювальний сезон

У Харкові, через проблеми з електропостачанням після російської атаки 22 березня, було прийнято рішення про дострокове завершення опалювального сезону. Міський голова також зазначив, що минулої п’ятниці росія знищила основні енергетичні об'єкти, які живили Харків, що призвело до відчутного дефіциту електроенергії.
22 березня 2024, 14:17

Аварійні відключення у 7 областях України після масованої атаки російських окупантів

Вранці 22 березня російські загарбники цілеспрямовано здійснили масовану, комбіновану ракетну атаку на українську енергетичну інфраструктуру. За даними Генштабу ЗСУ, росіянами було випущено 90 ракет різних типів та 60 ударних дронів по різних регіонах України, що призвело до значних пошкоджень об’єктів енергосистеми: теплові та гідроелектростанції, магістральні мережі НЕК «Укренерго, мережі обленерго.
21 березня 2024, 20:55

Чехія передала Україні свої останні гелікоптери Мі-24 «Крокодил»

Чехія передала на потреби Збройних сил України свої останні вертольоти Мі-24. Більше таких бортів у країни не залишилося. Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова. Ще два тижні тому глава Міноборони Чехії завітала до Уряду з секретним документом і пропозицією про передачу Україні вертольотів Мі-24. Відразу було схвалене це важливе рішення.
21 березня 2024, 12:48

Великі китайські фінустанови та банки не приймають платежі в юанях з росії – ЗМІ

Cеред тих, хто припинив приймати російські платежі, є мінімум вісім кредитних організацій: Ping An Bank і Bank of Nengbo, які займають 13 і 15 місця з капіталізації. Це блокування платежів у юанях почалося з середини січня цього року, ймовірно, це вимушені обмеження через побоювання вторинних санкцій та тиску з боку США.
20 березня 2024, 20:01

На росії були змушені визнати зупинку роботи кількох НПЗ: паливні санкції від СБУ, ССО та ГУР

На росії міністерство енергетики рф вимушено було визнати припинення роботи низки російських нафтопереробних заводів через удари українських безпілотників. Зупинка роботи деяких НПЗ на росії призвела до проблем з постачанням пального на схід країни.
20 березня 2024, 17:13

Чехія забезпечила додатково 300 тисяч снарядів для України

Чехія «на порозі» постачання значної кількості додаткових артилерійських снарядів в Україну в межах ініціативи, яка була анонсована декілька тижнів тому. Про це завив міністр закордонних справ Чехії, Ян Ліпавський. За його словами, наразі було забезпечено 300 тисяч снарядів, які дадуть змогу на «кілька місяців передиху» українським Захисникам на лінії фронту. Перші постачання плануються до червня.
20 березня 2024, 16:38

Intel інвестує $100 млрд у будівництво нових заводів для виробництва чіпів ШІ

Компанія Intel планує інвестувати 100 мільярдів доларів США протягом п'яти років на розширення та будівництво заводів у чотирьох штатах США, зокрема, для створення мікрочипів штучного інтелекту. Планується перетворення пустинних земель біля Колумбуса, штат Огайо, на величезний виробничий майданчик.
20 березня 2024, 13:32

Європейський Союз переказав Україні транш у 4,5 млрд євро

Європейська комісія переказала перший транш макрофінансової допомоги Україні в рамках програми Ukraine Facility. Про це повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у середу, 20 березня. Програма передбачає, що фінансування з Ukraine Facility буде залежати від досягнення Києвом показників (індикаторів) за 100 кварталів.
19 березня 2024, 16:59

У Нафтогази пояснили, чому до цього часу ще не припинено транзит російського газу через Україну

За даними голови правління НАК Нафтогаз України Олексія Чернишова, українська газотранспортна система забезпечує Європу приблизно 14 млрд кубометрів газу на рік, а європейські країни використовують близько 350 млрд кубометрів газу на рік. Тому Україна не має наміру укладати новий контракт на транзит російського газу.
18 березня 2024, 16:39

Остаточно схвалено €5 млрд від ЄС на зброю для України

На засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу ухвалено остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. У засіданні брав участь глава українського МЗС Дмитро Кулеба, який висловив вдячність за цей крок та подякував Чехії за ініціативу щодо закупівлі снарядів для України та всім країнам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.
15 березня 2024, 14:03

Португалія надала €100 млн на снаряди для України

Уряд Португалії прийняв рішення про виділення 100 мільйонів євро для України в рамках чеської ініціативи щодо закупівлі снарядів з третіх країн. У міністерстві оборони Португалії також підкреслили, що використання снарядів на полі бою досягло дуже високого рівня, що «робить життєво важливим і терміновим для України отримання додаткових боєприпасів для відповіді на інтенсивніші атаки росії».
13 березня 2024, 21:13

Постійні представники країн Євросоюзу схвалили 5 млрд євро на зброю для України

Постійні представники країн Євросоюзу затвердили план збільшення фінансування Європейського фонду миру на 5 млрд євро, який використовується для фінансування постачання озброєння для України. Також відзначено, що Євросоюз й надалі рішуче налаштований продовжувати активну підтримку України та «гарантувати, що країна отримає необхідну військову техніку для свого захисту».
13 березня 2024, 11:59

Поляки знову заблокували пункт пропуску Краківець на кордоні

Польські фермери та перевізники відновили акцію протесту й блокування руху вантажного транспорту перед пунктом пропуску Корчова – Краківець, який було розблоковано 10 березня, повідомила Державна митна служба України. Блокування розпочалося о 10:00 за варшавським часом. Рух пасажирського транспорту (легкових автомобілів, автобусів) в обидва напрямки здійснюватиметься безперешкодно.
12 березня 2024, 17:34

США планують надати нову військову допомогу Україні – ЗМІ

Влада Сполучених Штатів планує виділити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України, що може стати першим таким кроком у 2024 році, повідомляє Reuters у вівторок, 12 березня. Це перший такий крок за кілька місяців, оскільки додаткові кошти для Києва залишаються заблокованими лідерами республіканців у Конгресі. Офіційне оголошення військової допомоги очікується пізніше у вівторок.