03 октября 2007

Вибори є – вибору немає!

Під таким гаслом пройшла акція естетичного протесту Літературного угрупування СТАН 16 вересня біля пам’ятника Т.Г. Шевченку та продовжилася в парку ім. 30-ти річчя ВЛКСМ прямо на концерті групи «Бумбокс».

 

Скажіть, будь-ласка, кому ще не набридли вибори? Здається для депутатів немає іншої розваги крім виборів. Могли б потурбуватись про економічний стан країни, про зниження цін, про підвищення пенсій, стипендій та зарплатні. Так ні! Краще гратись у дорослу іграшку під назвою «Вибори», ніж займатись дійсно потрібними справами. І взагалі, навіщо щось змінювати, адже легше пообіцяти зробити це після виборів, а до цього ніхто нічого не робить, парламенту немає, влада бездіє. Ой ні, вибачте, помилилась, робить – концерти, салюти, листівки та прапори. Ось на що працює економіка країни! Майже кожний концерт партії закінчується салютом, але ж тут плакати треба, а не салютувати: в країні парламент рік не міг працювати, і знову вибори, які, як і вибори 2006, можуть нічого і не вирішити. Дивлячись на салют, люди сміються і кажуть: «А ось надбавки до пенсій у повітря полетіли, а ось державні премії!». Сумно, що такі гроші викидають на вітер, адже люди вже не бажають обирати, і тут ніякі салюти та концерти не допоможуть. Люди просто зневірилися. Але є такі, що не просто мовчать, а виступають та відкрито заявляють про свою недовіру депутатам – це представники луганського літературного угрупування СТАН.

ЛУ СТАН виступило проти виборів і проти усіх партій. Члени угрупування не хочуть віддавати свої голоси за депутатів, що є сьогодні, не хочуть надавати їм право діяти від імені народу, не хочуть розв’язувати їм руки. Як відомо гасло СТАНу: «Живи, анархізме», і вони вже в котрий раз підтверджують своє гасло – виступають проти диктатури та тиску зверху.

За задумом, 16 вересня повинен бути виступ, мітинг та роздавання призів тим, хто активно брав участь у заході, але дощ зіпсував плани СТАНівців, тому вся акція звелась до вручення подарунків. Подарунком була футболка з написом «Выборы рождают паразитов». Люди охоче одягали їх на себе і …посміхаються – ось така риса українців – сміятись з себе та своїх проблем. Агітаторам, що стоять з прапорами різних партій та роздають листівки, теж сподобався напис. «Партійні» футболки замінювались новими, «антипартійними». Що ж, одразу видно пар-тійну підкованість агітаторів – екзамен на вірність партіям складено на двійку. Кому ж потрібні ці партії, якщо навіть агітатори їм не довіряють?

Згодом такі ж акції відбулись у Краснодоні, Молодогвар-дійську та Лисичанську. Там вони були більш масштабними: гарна погода дозволила членам угрупування СТАН виступити та розповісти про свою позицію. Вони знову ж обдарували мешканців названих вище міст футболками з написом «Выборы есть – выбора нет!» та значками.

Усі ці акції є продовженням перевороту! Ні, не державного, численність СТАНу ще не дозволяє їм такої розкоші, лише літературного. Це дійство було присвячене новому збірнику поезій «Переворот» та відбувалось 15 серпня на вулиці Карла Маркса біля пам’ятника В.І. Леніну. Зв’язку з політикою воно не мало, було цілком літературним, але не без махновського перцю. Акції єднає ідея: проти чиновників, проти безкарності, проти диктатури, проти…, проти… , проти…, але за свободу. Тоді представники СТАНу виступали проти монополізації української літератури, зараз проти монополізації влади у руках одних і тих самих партій.

На останньому передвиборному тижні ЛУ СТАН планує знову звернутись до суспільства зі своїми ідеями та думками. Ці заходи повинні відбуватись біля вищих навчальних закладів Луганська. Що на цей раз приготували СТАНівці? Від них можна очікувати чого завгодно.  Кого на цей раз вони викриють і звинуватять? Дізнаємось!

Аліна Заєць

«Вечерний Луганск» от 26.09.07 №38 (351)

Аліна Заєць