Як розпізнати осінню депресію?. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
24 ноября 2015

Як розпізнати осінню депресію?

З настанням осені у багатьох людей на душі без видимої причини стає сумно, болісно, знижується настрій, дехто відчуває нудьгу, апатію. Все це ознаки справжньої осінньої депресії, якою за даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, страждає кожен п’ятий житель Землі. Вважається, що сезонним коливанням настрою схильні люди з «тонкою» психічною організацією, незадоволені життям, виснажені стресами та хронічною втомою. Це щорічне осіннє невдоволення собою і навколишньою дійсністю може бути різним – від легкого, не завжди уловимого почуття неспокою, до повної безпросвітності та неможливості що - небудь зробити.

Як уникнути осінньої депресії?

Помічено, що восени люди частіше хворіють, причому не тільки застудними захворюваннями. У багатьох загострюються хронічні хвороби, виникають болі у спині, ломота в суглобах, частішають головні та серцеві болі, нагадують про себе шлунково-кишкові проблеми. Пояснюється це тим, що з різким зменшенням світлового дня, особливо в північних регіонах, зменшується надходження в організм сонячної енергії.

Ось декілька простих порад, які допоможуть Вам відновити бадьорість духу та міцність тіла.

1. Світло. Оскільки восени не вистачає світла, слід використовувати кожну можливість, щоб насолодитися останніми сонячними променями. Важливо, хоча б у вихідні та обідню перерву виходити на прогулянку. Ввечері на вранці слід робити свою кімнату світліше за допомогою штучного освітлення. Необхідно уникати роботи при тьмяному світлі.

2. Продукти. З приходом холодів, організм людини потребує більш калорійної їжі. Однак слід уникати частого вживання смаженого та жирного, також не рекомендовано вживати одноманітну їжу. У цей період можна себе злегка побалувати себе смачними солодощами. Необхідно включити в раціон продукти, що сприяють підняттю настрою. Такими властивостями володіє індичка, кисломолочні продукти, шпинат, какао, шоколад, броколі. Не варто забувати про фрукти та овочі. Особливими властивостями володіють червоні яблука та сицилійські апельсини. Адже крім вітамінів, вони здатні підняти настрій своїм зовнішнім виглядом. Осінньо – зимовий сезон дає можливість побалувати себе варенням, приготованим влітку. Такі запаси дозволяють не лише згадати про літній відпочинок, а й допоможуть в профілактиці сезонних захворювань. Незважаючи на те, що міцна кава та чай здатні на деякий час усунути на деякий час втому, фахівці не рекомендують вживати ці напої у надмірній кількості. Замість них, краще пити трав’яні чаї або відвари шипшини. Перед сном корисно попити чай з м’ятою.

3. Сон і відпочинок. Через нестачу вітамінів і сонячного світла люди швидко втомлюються. У робочий час багато хто відчуває сонливість і апатію. Тому величезне значення має здоровий сон. Не варто засиджуватися допізна. Крім того варто приділити увагу своєму відпочинку. Якщо є можливість в цей період піти у відпустку, то ватро так вчинити. Коли відпустка неможлива, то бажано виконувати основні робочі справи в першій половині дня, а на другу залишати легші завдання. Бути бадьорим протягом робочого дня допоможуть регулярні фізичні вправи, його, медитація, походи у фітнес – клуби, басейн, сауна.

4. Хоббі. Щоб позбутися осінньої хандри, слід заповнити вільний час улюбленим заняттям. У холодні дні багатьом жінкам сподобається шити одяг або в’язати теплі речі. Восени можна зайнятися творчістю: вишиванням, бісероплетінням, різьбленням по дереву, конструюванням. Дуже важливо зуміти насолодитися осіннім пейзажем.

Не варто дозволити осінній депресії та нудьзі перемогти. Важливо щодня знаходити для себе приємні дрібниці і в повсякденних речах. Варто наповнювати життя яскравими фарбами в одязі і приміщенні. Не потрібно сумувати з приходом холодного періоду. Адже осінь і зима потрібні природі і людині, щоб заспокоїтися від шаленого ритму, зробити певні висновки, помріяти і рухатися далі назустріч новим відкриттям.

Відділ роботи з особовим складом та психологічного забезпечення центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Луганській області.


+Поширити: