В Україні напрацювали законопроєкт щодо застосування норм МГП. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Політика / Суспільство / Події / Регіональні
02 грудня 2022, 01:00

В Україні напрацювали законопроєкт щодо застосування норм МГП

Народні депутати у співпраці з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та експертами напрацювали законопроєкт «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні».

Відповідний документ 1 грудня презентували у столиці віце-прем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії російської федерації проти України Олександр Бакумов.

«Пропонується визначити, що базовими для міжнародного гуманітарного права є Гаазькі, Женевські конвенції, а також окреслити коло інших документів. Зараз у зв’язку з тим, що Акт проголошення незалежності був у 1991 році, а ціла низка документів у міжнародному праві були ухвалені раніше, ми не конкретизуємо конкретні акти, а кажемо, що це саме Гаазькі та Женевські конвенції», – зазначив Олександр Бакумов.

За словами голови Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії російської федерації проти України, документом також урегульовується застосування звичаєвого міжнародного гуманітарного права, а комісія при відповідному центральному органі виконавчої влади уповноважується на надання роз’яснень та рекомендацій щодо його застосування.

«Світ дотримується позиції, що у війни є свої звичаї, і їх не можна порушувати, оскільки це є також воєнним злочином. Певні позиції не закріплені як норми міжнародного гуманітарного права, а є звичаєм. Цей звичай сформований протягом багатьох століть після певних збройних конфліктів», – наголосив нардеп.

В свою чергу, Віце-прем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук додала, що законопроєкт буде базовим, який визначатиме правові рамки щодо міжнародного гуманітарного права.

«Через деякий час ми будемо формулювати порядок щодо нового гуманітарного права, нового світопорядку… Ми це зробимо дуже добре, бо знаємо, на жаль, з власного досвіду, що це, коли не працює механізм (міжнародного гуманітарного права – ред)», – підкреслила Верещук.

Під час прес-заходу повідомили, що вищезазначений законопроєкт планують зареєструвати у Верховній Раді України найближчим часом.


Ірта-fax
+Поширити: