Вірменія більше не розраховує на росію та ратифікує Римський статут МКС. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Політика / Суспільство / Події
13 вересня 2023, 22:56

Вірменія більше не розраховує на росію та ратифікує Римський статут МКС

Вірменія більше не може розглядати росію як гаранта своєї безпеки, навіть на тлі зростаючих побоювань через поновлення конфлікту з Азербайджаном. Про це в інтерв'ю Politico заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Він наголосив, що ролі росії у регіоні змінилися через події в Україні.

"В результаті подій в Україні можливості росії змінилися", - сказав глава вірменського уряду, додавши, що Кремль прагне уникнути напружених відносин з Азербайджаном та його близьким союзником Туреччиною.

Пашинян називав "нестійким" підхід, коли у разі загострення конфлікту з Азербайджаном щоразу доводиться закликати росію як гарант безпеки. Зараз стратегія Вірменії полягає в мінімізації "залежності від інших".

"Модель, за якою ми виходили за кордон для захисту від наших сусідів та запрошували інших захищати нас — байдуже, хто ці інші, — є дуже вразливою моделлю", - підкреслив Пашинян.

Разом з тим прем'єр Вірменії оголосив про свій намір повністю ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). Це рішення не має жодного відношення до відносин між Вірменією та росією і стосується питань безпеки країни та розслідування певних подій.

"Уряд направив Римський статут МКС до парламенту, і, відповідно до моєї позиції та позиції нашої фракції, він буде повністю ратифікований. Він не має жодного відношення до російсько-вірменських відносин. Це стосується питань безпеки Вірменії. Ми його ратифікуємо, тому що хочемо, щоб події вересня 2022 року та травня 2021 року розслідував Міжнародний кримінальний суд", - зазначив він.

Крім того, Пашинян висловив готовність зустрітися з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, і зауважив, що кілька іноземних лідерів також висловили готовність організувати такий саміт.

Важливо зазначити, що останнім часом відносини між Вірменією та росією стали напруженішими через ряд факторів, таких як військові навчання Вірменії з США та відкликання представника Вірменії в ОДКБ, а також передача гуманітарної допомоги Україні з боку Вірменії.

росія також виразила занепокоєння рішенням Вірменії ратифікувати Римський статут МКС, що стосується арешту російського президента путіна за депортацію українських дітей.


Джерело: "Politico"
+Поширити: