Укрзалізниці надано 11 млрд гривень бюджетної підтримки. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Економіка
07 листопада 2023, 14:53

Укрзалізниці надано 11 млрд гривень бюджетної підтримки

Пряме бюджетне фінансування АТ "Укрзалізниця" на 2023 рік оцінюються у розмірі 5 мільярдів гривень, з яких протягом десяти місяців цього року вже було виділено 3,5 мільярда гривень. Також відомо про надання урядом державних гарантій на кредити, які компанія залучає у міжнародних фінансових організацій, на суму в 6 мільярдів гривень. Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Ці державні гарантії покривають кредити, які Укрзалізниця залучила від міжнародних фінансових установ. Зокрема, 3,9 мільярда гривень надходить від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), а ще 2,1 мільярда гривень — від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Зазначимо, що з раніше виділеної суми в 3,5 мільярда гривень майже 3 мільярди гривень було спрямовано на придбання нових пасажирських вагонів, включаючи 100 вагонів, замовлених у 2021 році, і 44 вагони 2023 року.

Заступник міністра фінансів, Олександр Кава, підкреслив, що "попередня оплата, здійснені 28 жовтня, за 44 нових пасажирських вагони включає 9 нових плацкартних вагонів, що стане першим таким постачанням за останні 15 років, та першою плацкартною серією вагонів вітчизняного виробництва, адже раніше закуповувалися російські плацкартні вагони ".

Разом із державним фінансуванням, також продовжуються роботи щодо реалізації міжнародних проєктів, призначених для відновлення залізничної інфраструктури. Зокрема, до цих проєктів входить отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку на суму до 200 мільйонів євро в рамках Проєкту Надзвичайної підтримки української залізниці, а також гранту Світового банку у розмірі 25 мільйонів доларів США для проєкту Відновлення критично важливої інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC). Також передбачається отримання кредиту від Франції на суму 37,6 мільйона євро, а також грантової допомоги від Швейцарії в розмірі 14 мільйонів швейцарських франків.

Раніше також зазначалося, що Акціонерне товариство "Укрзалізниця" уклало угоду на придбання 44 нових вагонів, включаючи спеціалізовані. Також нагадаємо, що спільно з американським мільярдером створено перший у світі поїзд-кухню.


Джерело: "Міністерство фінансів України"
+Поширити: