Воєнні злочини росії проти українських дітей: що робить влада для покарання агресора. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
17 червня 2023

Воєнні злочини росії проти українських дітей: що робить влада для покарання агресора

Від самого початку окупації українських територій російська федерація влаштовує терор проти цивільного населення України. Він супроводжується регулярними ракетними обстрілами населених пунктів, зокрема житлових будинків, внаслідок чого гинуть мирні люди, серед яких є й діти.

Зображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися порядЗображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися поряд

За даними ООН, через війну росії проти України 13,3 млн людей були змушені втікати від війни у пошуках безпеки, як закордоном, так і більш безпечних регіонах України. Станом на травень 2023 року кількість неповнолітніх внутрішньо переміщених осіб становить 1 054 819 дітей.

Цинізм та жорстокість російських окупантів

За інформацією від Офісу омбудсмана України, станом на 25 травня поточного року росія вбила 482 українських дітей, а поранено через збройну агресію рф було 984 маленьких українців. Також зазначається, що сімнадцять дітей потребують протезування верхніх та нижніх кінцівок.

Серед звірств росії окрему позицію у переліку злочинів під час війни займає сексуальне насильство щодо неповнолітніх. За даними українського омбудсмана, з посиланням на Офіс Генпрокурора України, станом на 20 травня 2023 року встановлено таких 13 фактів: 9 неповнолітніх та 4 малолітні дитини, з яких 12 дівчат та 1 хлопець. Факти сексуального насильства проти дітей установлені на територіях Донецької (4 дитини), Миколаївської (2 дитини) та Чернігівської (2 дитини) областей. Виключний цинізм окупантів – примус дітей бути свідками під час сексуального насильства над близькими людьми й навпаки, підкреслюють в Офісі омбудсмана.

Ще одним цинічним злочином рф є викрадення українських дітей, депортація неповнолітніх до росії та їх незаконне усиновлення громадянами країни агресорки.

«В сценарії викрадення українських дітей у рф змінились підходи та масштаби. Перша публічна так звана «гуманітарна програма Потяг Надії» була зафіксована у 2015 році, коли кожна російська сім’я могла приїхати в окупований Крим та обрати собі українську дитину, всиновити її й вивезти на територію рф. З 2022 року змінились підходи, росіяни хочуть вивезти всіх українських дітей й перевести їх зі статусу українського етносу в російський. Для цього вони змінили законодавство: путін підписав 2 акти – у травні 2022 року щодо максимального спрощення процедури усиновлення українських дітей російськими сім’ями, та у грудні 2022 року яким він визнав всіх дітей, які не досягли чотирнадцятирічного віку й проживають на тимчасово окупованих територіях України, як дітей-росіян. Фактично він вже вчинив воєнний злочин – геноцид!» – підкреслив Дмитро Лубінець 31 травня під час конференції «UA: ВІЙНА. НЕДОСПІВАНА КОЛИСКОВА» з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей.

За даними Офісу омбудсмана України, через війну 398 українських дітей вважаються зниклими безвісти, 19 486 дітей рф депортувала, тобто нахабно вкрала з окупованих й не тільки територій України.

«Понад 19 тисяч українських дітей, за нашими даними. Приблизно ми розуміємо, де вони можуть знаходитись. Однак, механізму підтвердити, верифікувати точне знаходження українських дітей на даний час немає», – зазначив український омбудсман.

Дмитро Лубінець наголосив, що інформація, якою на даний час володіє Офіс омбудсмана України, є категорично не повною (вище були наведені зафіксовані випадки та відомі дані станом на 1 червня 2023 року), адже точні відомості можливо буде отримати тільки після деокупації територій, які захопила рф.

Злочини росії проти дітей Луганщини

Луганська область від 2022 року майже повністю знаходиться під окупацією. Тому жоден представник влади чи омбудсман не зміг нам надати точну кількість постраждали дітей саме на Луганщині, адже на сьогодні таких даних просто не існує. По-перше, область була поділена навпіл, і та її частина, яка входила у склад ОРДЛО, не контролювалась від 2014 року. По-друге, наразі не можливо отримати достовірні відомості через окупацію майже всього регіону.

За словами Дмитра Лубінця, за підрахунками Офісу омбудсмана України, на всіх окупованих територіях перебувають близько 700 тисяч українських дітей. Щодо викрадення дітей з Луганщини – точної цифри немає. За його словами, кричущим став випадок, коли на початку січня цього року з Австрії через Туреччину було вивезено під виглядом “возз’єднання сім’ї” до москви двох підлітків 16 та 17 років. Це були діти з Луганщини. Нагадаємо, що тоді заступник омбудсмана міста Тіроль (Австрія) Йозеф Зігеле, який є адвокатом і входить до Європейського інституту Омбудсмана, вивіз дітей до росії самовільно. Після цього український омбудсман заявив, що виходить зі складу Європейського інституту Омбудсмана та демонстративно пошматував членський квиток організації. Влада Австрії відкрила кримінальне провадження, Зігеле призупинили адвокатське посвідчення й у рамках кримінального розслідування заблокували робочий комп’ютер.

«Ми після цього (ред. – прецеденту з Й. Зігеле) розпочали процес перевірки всіх українських дітей, які перебувають закордоном: в яких вони умовах, чи стоять вони на консульському обліку, хто за ними спостерігає та хто забезпечує їх права.Чи достатньо піклування з боку приймаючої сторони», – розповів журналістам «Ірта-fax» український омбудсман.

Зображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися порядЗображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися поряд

Наші журналісти також поспілкувались із заступницею міністра внутрішніх справ України Катериною Павліченко.

«По Луганській області підрозділи поліції працюють сьогодні, наскільки це можливо, аби евакуювати всіх дітей, які знаходяться в зоні активних бойових дій. Створено спеціалізовані поліційні групи «Білий Янгол», які проводять евакуацію мирного населення. За неповної статистики, у Луганській області загинули 20 дітей», – зазначила Катерина Павліченко.

Вона також повідомила, що правоохоронними органами документуються всі ті злочини, які були вчинені в умовах війни відносно дітей, а також воєнні злочини. Вона підкреслила, що після деокупації будуть документуватися й нові злочини.

«І на превеликий жаль, статистика, в тому числі відносно дітей, буде збільшуватися. Також є діти, які зникли безвісти. Поліція активно працює над тим, щоби знайти цих дітей. До цієї роботи долучаються як громадські організації, так й соціально відповідальний бізнес», – додала Павліченко.

Також пані Катерина розповіла про важливість створення ДНК – бази. За її словами, іноді це єдина можливість встановити особистість людей, які зниклі безвісти й ідентифікувати тіла, які були знайдені, зокрема дітей. Дані до бази ДНК планується вносити від народження громадянина України. У майбутньому така база має бути наповнена відносно кожного українця й українки. Але зараз мова йде про те, щоб до бази були внесені всі громадяни, залучені до несення служби та відсічі збройної агресії на передовій.

«Вони мають бути в такій базі, тому, перш за все, акцентуємося саме на категорії працівників системи Міністерства внутрішніх справ та Збройних сил України», – підсумувала Катерина Павліченко.

Щодо офіційних цифр зниклих, депортованих та загиблих дітей Луганщини. Редакція «Ірта-fax» станом на 1 червня 2023 року отримала офіційну відповідь на інформаційний запит від Департаменту масових комунікацій Луганської ОВА.

Зокрема, за інформацією, наданою Службою у справах дітей облдержадміністрації, після окупації області було евакуйовано 422 дитини з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховувалися в сім’ях опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Також, за наявною інформацією, 706 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, могли залишитися на тимчасово окупованих територіях або виїхали на територію російської федерації, республіки білорусь. Але підтвердження щодо їх депортації не надходило.

Додається також, що з початку деокупації населених пунктів Луганської області було евакуйовано 36 дітей, з них із зони ведення активних бойових дій – 20 дітей.

Також журналістам «Ірта-fax» надійшла відповідь на інформаційний запит від Луганської обласної прокуратури. Згідно з документом станом на 16 червня від початку широкомасштабного вторгнення зс рф на територію України та по теперішній час на тимчасово окупованій території Луганської області загинула 21 дитина: 15 – малолітніх та 6 – неповнолітніх.

Повідомляється також, що через активні бойові дії на тимчасово окупованій території Луганщини поранення отримали 41 дитина: 28 – малолітніх та 13 – неповнолітніх.

Додається також, що з перших днів повномасштабної агресії рф правоохоронними органами Луганської області здійснено досудове розслідування у 65 кримінальних провадженнях за фактами безвісного зникнення дітей.

«За результатами досудового розслідування розшукано 46 дітей. На цей час вважаються зниклими безвісти 45 дітей», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Як українська влада збирається повертати вкрадених росією дітей?

Під час пресконференції за підсумками заходу «UA: ВІЙНА. НЕДОСПІВАНА КОЛИСКОВА» віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук повідомила журналістів про напрямки роботи держави щодо повернення українських дітей, яких викрала росія з метою незаконного усиновлення своїми громадянами. Зокрема, вона перелічила наступні дії української держави:

  • створення координаційної ради та розширення її функцій;
  • створення дієвого механізму повернення українських дітей з росії;
  • залучення іноземних держав та міжнародних організацій, а також людей доброї волі задля дотримання норм міжнародного гуманітарного права;
  • розроблення механізму притягнення до відповідальності винних, починаючи від президента росії путіна й закінчуючи тими особами, які пішли на незаконне усиновлення вкрадених українських дітей;
  • забезпечення нормально, безпечного та комфортного життя дітей, яких повертають в Україну;
  • адаптація та інтеграція дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії.

Вона також додала, що задля розшуку та повернення українських дітей наша держава отримує дані від розвідки та міжнародних партнерів, зокрема, використовуючи світові технології та можливості супутників. За її словами, Польща та Євросоюз готові надати свою допомогу у вигляді аналізу соцмереж (усієї можливої інформації) та обробки цих даних, а також обробки супутникових даних.

«Ми розуміємо, як можна використати технології даних з космосу до кожного окремого місцеперебування дитини, а також злочинців, у яких перебувають діти. Це попередження російським громадянам, які подумали, що сховаються від відповідальності, думаючи, що десь далеко, у якомусь суб’єкті російської федерації, їх не знайдуть. Ні! Це не так! Міжнародна спільнота готова це довести!» – підкреслила Верещук.

Також віцепрем’єрка повідомила про формування міжнародного банку даних ДНК задля пошуку та ідентифікації вкрадених українських дітей.

«База ДНК теж дасть свої плоди. Зрозуміло, що важко відібрати зразки ДНК у дитинки, яка депортована до росії й країна агресорка свідомо приховує її дані, але це також можливо зробити через посередництво міжнародних інститутів. ЮНІСЕФ та МКЧХ УВКБ ООН – організації, які мають міжнародний мандат – просто зобов’язані вчиняти кроки щодо ідентифікації наших українських дітей. Зокрема українських сиріт, за яких повну відповідальність несе українська держава», – додала Верещук.

Зображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися порядЗображення з інформаційного посібника омбудсмана України «Діти» і «Геноцид» слова, які не повинні були опинитися поряд

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко розповів про безперервну масштабну роботу з міжнародними організаціями та світовою спільнотою щодо засудження злочинів рф та проведення всіх можливих заходів для встановлення місця перебування українських дітей, які були незаконно депортовані.

«Створена нова структура – «Центр захисту прав дитини», яка комплексно буде опікуватись допомогою та акумулювати, під керівництвом Андрія Єрмака, допомогу: державну, дипломатичну, міжнародних організацій та українських правозахисних організацій. Всіх, хто має хоч найменшу можливість витягувати наших дітей. На відміну, наприклад, від військових, на яких розповсюджуються певні правила та перебування в полоні, з нашими дітьми росія робить все, що хоче, перейменовує їх там, навчає чому завгодно, прокачує і так далі. І це все абсолютно жахливі речі! Я думаю, ми все-таки маємо не забувати й акцентувати з юридичної точки зору, з точки зору майбутньої відповідальності російської федерації, що ми маємо виходити на визнання всього, що робить росія в Україні – геноцидом українського народу. Депортація дітей – це одна з прямих ознак нацизму, це написано в конвенції про геноцид, тому, відповідно, над цим ми будемо працювати вже в юридичній площині», – розповів Олександр Корнієнко.

За його словами, українська влада наголошує на важливості створення міжнародного спеціального військового трибуналу для росії.

«Працює вся дипломатична команда України на чолі з президентом та керівником офісу. Парламент теж активно займається лобіюванням цієї дуже непростої, але дуже важливої теми. Але, я так розумію, що більше діють зараз саме дипломатичні, а не юридичні інструменти. росія вийшла з усіх можливих міжнародних угод, переписала на свій лад міжнародне право. Може це і визнається білоруссю, чи кимось ще, але точно – росія не визнає дію ні конвенції про Захист прав людини, ні дитячих конвенцій», – підсумував Корнієнко.

Підсумовуючи цю важку та трагічну тему, на роздум читачів залишається безліч відкритих питань, на які досі неможливо відповісти. Чому держава була неспроможна захистити та організовано евакуювати дітей? Чому тільки 1 червня 2023 року постанова Кабміну, яка зобов’язує евакуювати дітей із дитячих будинків, а також людей старшого віку та людей з інвалідністю, які потребують цілодобового стаціонарного догляду, набрала чинності? Як так сталося, що за роки АТО, ООС, а фактично війни – держава стала «нечутливою» до локальних проблем прифронтових територій й замість прийняття глобальних та виважених рішень зайняла позицію очікування…

На нашу думку, жодна з конференцій, засудження на світовому рівні чи визнання злочинів геноцидом не поверне життів маленьких українців, не зменшить болі та не змиє сліз батьків. Проте, ми ще маємо шанс повернути викрадених та депортованих дітей. І за це слід боротися.

Війна не обмежується бойовими діями на фронті, для кожного з нас війна має свій колір та смак, своє огидне та понівечене обличчя, свій біль та трагедію. Ми не просто маємо це пережити та Перемогти. Завдання кожного з нас – захистити майбутнє, своє та своїх дітей, створити безпечний та справедливий світ для прийдешніх поколінь.


Ірта-fax
+Поширити: