Законопроєкт про медіа ухвалений у першому читанні. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
31 августа 2022, 11:53

Законопроєкт про медіа ухвалений у першому читанні

Європейські країни в останнє десятиліття значно оновили своє законодавство, навіть до відносно нової Директиви Європейського Союзу про аудіовізуальні медіапослуги, що була ухвалена 2010 року, і оновлена 2018 року.

Національна рада упродовж останніх років постійно наголошувала на тому, що країні вкрай необхідне нове регулювання з огляду на розвиток новітніх медіа та остаточну застарілість багатьох положень і норм Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Вочевидь, застаріла не лише назва цього закону, бо в наш час медіа – це не лише традиційні радіо і телебачення, а й багато різновидів онлайн-медіа, які з кожним днем завойовують дедалі більшу аудиторію прихильників. Представники регулятора брали активну участь у розробці законопроєкту про медіа і наполягали, щоб він насамперед передбачав можливості протидії російській агресії та пропаганді в медіасфері.

Законопроєкт (2693-д) був зареєстрований у Верховній Раді Україні ще 2 липня 2020 року, але так і не був розглянутий парламентарями. Після того як Україна набула статусу кандидата до вступу в ЄС, ухвалення нового медійного законодавства, в яке має бути імплементовано основні вимоги Європейської директиви, стало нагальною необхідністю.

Що ж зміниться після ухвалення закону про медіа?

- Новий закон має зменшити вплив приватних інтересів і запровадити рівні умови регулювання для всіх медіа – телебачення, радіо, преси, а також онлайн-медіа.

- Регулювання всієї медіасфери здійснюватиме єдиний орган – Національна рада. Її незалежність гарантуватиметься через процедуру призначення членів регулятора, економічну і фінансову складову діяльності регулятора.

- Значний вплив на регулювання контенту медіа будуть мати органи співрегулювання, ці ж органи відіграватимуть роль запобіжників, щоб медіарегулятор не перевищував своїх повноважень.

- Законопроєкт посилює захист дітей у медіа та передбачає кращий доступу до інформації для людей з інвалідністю.

- Окремий розділ закону регулює чіткі обмеження та відповідальність за просування контенту і наративів держави-агресора.

Редакцію законопроєкту про медіа, що проголосована у Верховній Раді в першому читанні, буде передано Європейській комісії для опрацювання експертами. Якщо у Європейської комісії будуть зауваження щодо імплементації положень медіадирективи, їх треба буде врахувати до другого читання.

Нагадаємо, що під час громадського обговорення проєкту цього закону голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов завив, що закон про медіа має створити нову, єдину, комплексну і послідовну правову базу, яка дасть змогу ефективно регулювати медіасередовище в Україні. Новий закон покликаний модернізувати все медійне законодавство і базується на Директиві Європейського Союзу про аудіовізуальні медіапослуги, яка має багато переваг як для українських медіа, так і для українського суспільства.


+Поширити: