У кращих традиціях інквізиції: На ТОТ Луганщини вилучають та знищують українські книжки. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
23 січня 2023, 19:00

У кращих традиціях інквізиції: На ТОТ Луганщини вилучають та знищують українські книжки

Керівники освітніх закладів на території окупованої росією Луганщині, зокрема й тих частин регіону, які росіяни окупували вже після початку повномасштабного вторгнення, отримали розпорядження вилучити з бібліотек та підготувати до знищення українські книжки. Текст розпорядження та список, що налічує понад 300 видань, отримав від власних джерел й опублікував у своєму телеграм-каналі головний редактор видання «Трибун» Олексій Артюх. Про це повідомляє «Детектор медіа».

«За інформацією від джерел Артюха, на окупованій Луганщині чекають перевірку з рф, чим і спричинена нинішня вказівка тамтешньої «влади» вилучити із бібліотечних фондів «літературу екстремістського характеру, яка відображає ідеологію українського націоналізму». Інспекторами мають стати представники відділів освіти міст, які є кураторами певних районів (Старобільский район — місто Черкеськ, Біловодський район — Новосибірськ, Сватівський район — Саратов)» - пише видання.

Додається, що серед книжок, що підлягають вилученню та знищенню, — не лише твори сучасних українських прозаїків, але й книжки журналістів, зокрема «Війна» Аркадія Бабченка; «Дисиденти», «Друга світова війна» та «Війна двох правд» Вахтанга Кіпіані; «Мустафа Джемілєв» Севгіль Мусаєвої; «Дзвони Майдану» Віталія Портникова; «Книга змін» Андрія Цаплієнка; «Проєкт «Україна»» Данила Яневського.

Говориться також, що згідно із розпорядженням, окрім видань, зазначених у списку, вилученню також підлягають:

· видання, що стосуються теми Голодомору в Україні;

· підручники, довідники та інші книги з історії України;

· комікси для дітей та підлітків;

· література, «що пропагує європейські гендерні «цінності»»;

· публіцистичні видання, дослідницькі та моніторингові матеріали, видані після 2014 року;

· книжки із серії «Відомі українці» та публіцистичного проєкту «Україна»;

· художня література про події періоду новітньої історії (2014-2021 роки) на території України і Донбасу.

А також повідомляється, що джерела Артюха припускають, що на окупованих з 2014 року територіях у деяких навчальних закладах зберігали українські книжки та атрибутику, хоча звітували про знищення чи списання.

«Заміняти їх нічим, оскільки окупаційна влада досі не може забезпечити учнів підручниками у достатній кількості, тому деякі уроки все ще ведуться за українськими книжками та додатковими матеріалами», — повідомляє одне з джерел Артюха.

Крім цього, воно відзначає провал у викладачів та культурних працівників нової «влади» в пропагандистській роботі з учнями. Заходи пропагандистського спрямування проводяться, але учні їх сприймають як формальність і примус, а не як пропозицію привабливої ідеології.


Ірта-fax
+Поширити: