Музей Метрополітен визнав Куїнджі, Ріпина та Айвазовського українцями. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
11 лютого 2023, 19:23

Музей Метрополітен визнав Куїнджі, Ріпина та Айвазовського українцями

Музей Метрополітан у Нью-Йорку визнав Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Ріпина українськими художниками.

У розділі з роботою Куїнджі прибрано графу з неоднозначним трактуванням "(художник) визнаний у Росії та Україні", натомість додано уточнення, що музей Куїнджі у Маріуполі був знищений російськими окупантами.

Відтепер у біографії Куїнджі вказано, що художник народився в українському Маріуполі, що свого часу входив до складу Російської імперії.

У 1860-х Куїнджі переїхав до Санкт-Петербурга й викладав живопис студентам Академії красних мистецтв. Росіяни звільнили Куїнджі, коли той підтримав студентські протести, в результаті українець заснував власне товариство.

Також повернули українське коріння й Іллі Ріпину (Рєпину). У підписі до портрету письменника Всеволода Гаршина (1884), який зберігається в галереї цього художнього музею, відтепер значиться, що це робота українця Іллі Ріпина.

Так само на роботі мариніста Івана Айвазовського (Ованеса Айвазяна) останній значиться українцем.


УНІАН
+Поширити: