Без світла, води та хліба, зате з "оZверином": Як виживав Сєвєродонецьк у сніговій пастці. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Регіональні
05 квітня 2023, 15:22

Без світла, води та хліба, зате з "оZверином": Як виживав Сєвєродонецьк у сніговій пастці

Кінець березня та початок квітня цього року мешканці тимчасово окупованого Сєвєродонецька запам'ятають надовго. У місті, яке й вже й так майже рік існує на межі виживання, звичайна негода паралізувала всі сфери життя. Сніговий колапс наробив біди в напівзруйнованих будинках, вимкнув електрику та водопостачання, засипав всі дороги, через що не було підвозу продуктів, та перетворив на величезні кучугури снігу "пункти обігріву".

Частина 1: Снігопад

Увечері 30 березня схід України накрило аномальним для цієї пори року снігопадом, який спричинив справжню гуманітарну катастрофу у відрізаному від світу "трикутнику" (Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне). На всій території т.зв. "ЛНР" негода подекуди повалила дерева та стовпи, які, падаючи, перебивали газогони. Крім того, майже на 100% зникла електрика, а з нею і водопостачення, вимкнулося опалення, було скасовано міжміські рейси автобусів. За словами т.зв. "МНС ЛНР", роботи по розчищенню доріг тривали кілька діб, адже за день сніговий покров виріс до пів метра.

Сєвєродонецьк аж ніяк не став виключенням. Тут снігопад ще більше ускладнив і без того важку ситуацію. Повалені дерева, завалені снігом дороги, величезні кучугури на місці "пунктів обігріву", які б мали врятувати жителів Сєвєродонецька від холоду, - таку сумну картину можна було спостерігати у місцевих інтернет-спільнотах. Ситуацію надто ускладнює нестача комунальної техніки, через що люди вимушені чекати, поки природа візьме своє і сніг банально розтане.

Частина 2: Без світла, води та зв'язку

На кілька діб місто поринуло у пітьму, бо й без того нестійкі електричні мережі, які подавали світло далеко не у всі райони міста, були обірвані сильними опадами. За електрикою, звісно, зникла й вода. Про опалення місцеві вже навіть встигли забути, бо не бачили його майже рік - якраз з приходом "руського миру", а "модульні котельні" були зупинені через відсутність електрики та води.

Сніжні завали, які утворювалися на дахах і пролітах напівзруйнованих будинків, танучи, перетворювалися на справжні водоспади. Вода лилася зливою через прострілені дахи - зверху до перших поверхів.

Але умовний "плюс" від снігопаду змучені сєвєродончани все ж таки отримали: коли сніг почав танути, багато хто встиг набрати в усі можливі місткості талої води для технічних та санітарних потреб, адже іншої можливості в них просто немає - місцева "влада", як і завжди, кинула людей наодинці з бідою.

А от зі зв'язком та інтернетом у місті нічого (очікувано) не помінялося: окупанти відрізали "трикутник" від інформаційного світу майже два місяці тому. Звісно, що на тлі снігових завалів цю проблему тим більше ніхто не збирався вирішувати.

Частина 3: Без хліба, зате з "оZверином"

Звичайно, завалені снігом дороги стали серйозною перешкодою для підвозу продуктів до магазинів Сєвєродонецька. На фото з єдиного у місті супермаркету "Матрьошка", які з'явилися у мережі, можна помітити порожні полиці, де раніше були хліб та випічка.

Крім того, цього тижня містяни стикнулися з дефіцитом цукру. У мережі сєвєродончани повідомляють про суттєве зростання цін на цей продукт, а в деяких магазинах видають не більше двох пакетів в одні руки.

Проте, як кажуть, не хлібом та цукром єдиним. "Братська" Росія "потурбувалася", щоб сєвєродончанам було не дуже сумно перечікувати наслідки негоди: нещодавно на полицях магазинів з'явилися енергетичні напої "оZверин". На упаковці цього продукту яскраво виділено літеру "Z" - символіку "СВО", яку росіяни ліплять куди тільки можна.

Крім того, у Сєвєродонецьку почалася нова "ера" - у місті активно розвивається самогоноваріння. Основні покупці алкогольної продукції - російські військові. Та й самі місцеві мешканці спиваються - за відсутності роботи та нормальних умов життя.

Частина 4: "Будинкопад"

У Сєвєродонецьку пошкоджені російськими обстрілами багатоповерхівки, особливо панельні, обвалюються цілими під'їздами. За словами голови Сєвєродонецької міської ВЦА Олександра Стрюка, це відбувається через сніг, дощі та температурні перепади. За крок до обвалу також опинився 7-й під'їзд у будинку №5 на вулиці Курчатова. Будинок отримав серйозні пошкодження - на 9-му поверсі пробито плиту. В отвір потрапляє сніг та дощ, від чого стіни мокрі до самого низу.

Окупаційна "влада" начебто взялася міняти вікна, але тільки в більш-менш вцілілих будинках, при цьому не ремонтуючи пошкоджені дахи - городяни намагаються самі "заштопувати" дірки у стелях.

Частина 5: "Хто-хто у квартирі живе?"

Минулий тиждень також запам'ятався черговими доказами, що окупанти поводять себе у місті як господарі. Нещодавно було опубліковано новий список квартир, які вони планують розкривати. У більш-менш пристойне житло заселятимуть або представників окупаційної влади, або колаборантів, які їм допомагають.

"...відремонтували та заселили чужих людей без дозволу. Куди скаржитися та як їх виганяти?" - пишуть обурені власники квартир у мережі.

Крім того, у Сєвєродонецьку триває хвиля мародерства під виглядом "розкриття квартир" та проведення "ремонтних робіт". Так, у мережі було опубліковано фото оголошення, розміщеного на одному з під'їздів міста, згідно з яким, мешканці мають повідомити до 4 квітня всю інформацію про тих, хто проживає у квартирах, "старшому по під'їзду". Після 4 квітня всі квартири, незалежно від того, чи давали їх власники дозвіл, будуть розкриті примусово.

Частина 6: Трохи гумору

Навіть у таких надскладних умовах окупанти та колаборанти находять привід повеселити сєвєродончан. Ось такі оголошення можна зустріти на деяких під'їздах:


Час Пік
+Поширити: