Боротьба з дезінформацією виходить на новий рівень. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Влада
06 жовтня 2023, 18:44

Боротьба з дезінформацією виходить на новий рівень

Медіарегулятори Латвії, Литви, Польщі, Румунії та України 4 жовтня у Варшаві підписали Декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією. Таким чином вони скріпили свої наміри разом докладати зусиль, щоби протидіяти впливу пропаганди, найперше російської, у суспільствах цих країн.

«Ця подія є чітким виявом спільної відповідальності і рішучості країн Східної Європи боротися з викликами, які ставлять перед нами дезінформація та російська пропаганда, – зауважила після підписання документа голова Національної ради Ольга Герасим’юк. – Історія ще раз доводить, як пропаганда, побудована на викривленні реальності, може впливати на суспільство і бути ключовим інструментом в руках тих, хто прагне контролювати думки громадян».

Голова Національної ради з питань мовлення Республіки Польщі Мацей Свірскі назвав підписання Декларації історичною подією. Сьогодні такі позитивні речі є дуже важливими. Він подякував Національній раді за підтримку ініціативи і докладені зусилля для її реалізації.

Війна росії проти України значно змінила геополітичну ситуацію в Європі, а сучасні технології у сфері цифрової комунікації урізноманітнили способи доступу до інформації, як у процесі створення контенту, так і в процесі його отримання. Вони були використані для необмеженого поширення неперевірених повідомлень, які створюють хибний образ світу, диференціюють та антагонізують соціальні групи і, як наслідок, породжують недовіру як до державних інституцій, так і до самого суспільства. Це створює загрозу інформаційній безпеці та суверенітету держав.

«Дезінформація постійно пристосовується до нового інструментарію, якщо закривають певний канал її поширення. І покласти край таким мімікруючим медіа має стати нашим спільним обов’язком. З огляду на це і є важливим створення такої єдиної платформи задля ефективного об’єднання зусиль і ресурсів», – сказала Ольга Герасим’юк.

Декларація передбачає, що сторони надаватимуть взаємну підтримку заходів у сфері діяльності з аналізу та стримування поширення багатовимірної дезінформації на національному, регіональному і міжнародному рівнях.

Країни мають намір ініціювати заходи для спільного навчання громадян з виявлення, реагування та запобігання дезінформації, а також налагоджувати співпрацю між європейськими і національними платформами фактчекінгу.

Підписанти також докладуть зусиль для розробки єдиних механізмів регулювання медіа в країнах підписантів, які сприятимуть підготовці і реалізації спільних оцінок та позицій щодо протидії дезінформації.

З метою обміну інформацією і задля координації угод для реалізації Декларації буде створено секретаріат.

Декларація набуває чинності із дня її підписання. Вона укладена на невизначений термін із можливістю відкликання в будь-який час із попереднім повідомленням усіх підписантів.


Джерело: "Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення"
+Поширити: