Єврокомісія схвалила початок переговорів вступу України до ЄС. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Політика
08 листопада 2023, 14:20

Єврокомісія схвалила початок переговорів вступу України до ЄС

Європейська комісія рекомендувала Європейській раді розпочати з Україною переговори щодо членства у Європейському союзі. Відповідну заяву у середу, 8 листопада, зробила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

📢«Це – історичний день, тому що сьогодні Комісія рекомендує Раді розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою», – сказала вона у Брюсселі, представляючи доповіді щодо розширення.

За словами голови Єврокомісії, Україна виконала понад 90% необхідних кроків, які були позначені раніше, а реформи, що залишилися, — продовжують виконуватися.

📢«На цій основі ми рекомендуємо, щоб Рада розпочала переговори про вступ. Ми також рекомендуємо затвердити рамки переговорів, як тільки Україна виконає продовжувані реформи. З цього питання ми зробимо доповідь у березні 2024 року», – зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив, що ця рекомендація має ключове значення для ухвалення лідерами ЄС у грудні політичного рішення про початок переговорів з Україною.

📢«Зі свого боку Уряд не зупинятиметься на досягнутому. На урядовому рівні ми виконали всі сім рекомендацій Єврокомісії та віддані процесу трансформації держави, щоб Україна була рівним, сильним та повноправним членом Європейського Союзу», — відреагував він на рішення у своєму телеграм-каналі.

У звіті, оприлюдненому Єврокомісією, сказано, що вона рекомендує, аби Рада ухвалила переговорну рамку, після того, як Україна:

  • ухвалить запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключить із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, що застосовуються до забезпечення національної безпеки під час війни;
  • прийме закон, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій;
  • прийме закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов’язаних із законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеціанської комісії, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту.
  • продовжуватиме боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань та вироків щодо корупції.

Irta-fax
+Поширити: