Патронат над дитиною – нова форма офіційного працевлаштування. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Экономика / Региональные
29 января 2019, 10:55

Патронат над дитиною – нова форма офіційного працевлаштування

В Україні з 2016 року активно впроваджують соціальну послугу з патронату над дітьми. Це нова форма тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї.

Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя та соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальна допомога становить два прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також у разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше як на 50 відсотків. Також роботодавець (орган опіки та піклування) сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатного вихователя.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Обов’язкова умова – що один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.

Дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна у будь-якому Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.


+Поширити: