Завершена службова перевірка в резонансній справі про забиття 5 голів дрібної худоби в сірій зоні поблизу села Старий Айдар.. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Происшествия
15 сентября 2021, 14:00

Завершена службова перевірка в резонансній справі про забиття 5 голів дрібної худоби в сірій зоні поблизу села Старий Айдар.

Огляд місцевості фахівцями різних силових структур показав, що тварини (чотири вівці та кітна коза) на момент події перебували на пасовиську площею близько 100 м.кв., обмеженому по периметру пагорбами, річкою та густими високими заростями дерев, яке не проглядається з жодного напрямку ні українськими військовослужбовцями, ні противником.

Рельєф місцевості, характер ушкоджень, діаметр кульових отворів, а також розташування загиблих тварин свідчить про те, що постріли не могли бути здійснені з великої відстані. Факт того, що ні мешканці села, ні власниця худоби, ні військовослужбовці на позиціях за пагорбом не чули пострілів, імовірно, вказує на те, що вони були зроблені з близької відстані автоматичною зброєю калібру 7,62 з глушником – така зброя не стоїть на озброєнні даного підрозділу та відсутня на позиціях українських військовослужбовців взагалі. Крім того, обстеження зброї на найближчих позиціях Збройних Сил України відразу після події показало, що їх зброя не використовувалась протягом тривалого часу - за відсутності необхідності її застосування, адже поточна обстановка на цій ділянці спокійна.

То хто ж знищив беззахисних тварин?

Цікаво, що повідомлення про вбиту худобу командир батальйону отримав від невстановлених осіб за годину до того, як господиня повідомила про це будь-кому, і за кілька хвилин до того, як вона сама помітила забитих тварин. За словами потерпілої, за кілька днів до події один з односельців запропонував її чоловікові зайнятися контрабандою. Чоловік відмовився, і наступного дня військовим надійшла інформація про те, що... даний чоловік займається контрабандою! В якості знаряддя був вказаний човен цієї родини, який військові, отримавши повідомлення, і конфіскували згідно протоколу - на воді, пришвартованого до берега. Як пояснила господиня, човен використовувався її чоловіком та сином для ловлі риби, адже іншого джерела доходів у них, мешканців сірої зони, просто немає. Рівно через два дні після цього стався даний розстріл домашньої худоби, який повністю позбавив родину засобів до існування...

Як бачимо, в даному випадку мають місце спроби втягнення громадян сірої зони в протиправні дії, разом із намаганням дискредитувати Збройні Сили України та звинуватити їх у кримінальному злочині.

Дане розслідування було проведене з залученням пояснень постраждалої, військовослужбовців даної військової частини та фахівців з інших силових структур.

Матеріали розслідування задокументовані і передані правоохоронним органам для проведення подальших слідчих дій.

Прес-служба ОТУ «Північ»


+Поширити: