У Харкові знесуть 49 зруйнованих росіянами будинків, доля ще 450 вирішиться після експертизи. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Регіональні
24 березня 2023, 17:49

У Харкові знесуть 49 зруйнованих росіянами будинків, доля ще 450 вирішиться після експертизи

У Харкові знесуть 49 зруйнованих росіянами будинків, що робити ще з 450 суттєво пошкодженими – вирішать після експертиз і складання кошторисів на відновлення.

Про це повідомив перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради Олексій Богач.

«У нас у місті 5200 будинків, яких торкнулася російська агресія. Різного ступеня та різної важкості. Технічний огляд балансоутримувачем і його інженерним складом пройшли всі ці будинки. Із них 450 — зі значними ураженнями, які потребують детального обстеження. 49 будинків не можна відновити, тобто їх потрібно буде знести, їх практично немає. По всіх інших експертизи тривають. Я вважаю, що будуть зрештою такі будівлі, які ми не будемо відновлювати після третього ступеня експертизи», — сказав Богач.

Він пояснив, що після експертизи третього рівня, яка призначається у випадках серйозних ушкоджень, будуть робитися проєкти відновлення будинків і відповідні кошториси. Якщо виявиться, що якийсь будинок, згідно з висновками фахівців, підлягає реконструкції, але вона коштуватиме дорожче, ніж зведення нового житла, такий будинок усе ж знесуть.

За інформацією Богача, наразі готова перша інструментальна експертиза – по будинку №271 на вул. Дружби народів (на Північній Салтівці). Всупереч очікуванням, – бо 16-поверхівка має значні візуальні пошкодження, вона підлягає відновленню. Чи робитимуть це, стане зрозуміло після виготовлення проєкту та кошторису.

«Коли ми зрозуміємо, що цей кошторис дорожчий від побудови нового, ось тоді і буде прийнято рішення — працювати з цим будинком чи будувати новий», — пояснив Богач.

Експертиза третього рівня, яку проходять визначені 450 будинків, проводиться протягом двох-чотирьох місяців. У цій роботі задіяні 15 спеціалізованих фірм. Інструментальна експертиза, яка, по суті, є лабораторними дослідженнями, обходиться місту у майже 300 тисяч кожна, розповів Богач.

Він сподівається, що протягом поточного року всі експертизи будуть виконані, і буде вирішено, що робити з кожним із будинків.

Фото: Харківська ОВА


Укрінформ
+Поширити: