Керівництво Луганщини разом з громадськістю шукали шляхи для вирішення проблем ВПО регіону. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Суспільство / Події / Регіональні
25 січня 2023, 12:00

Керівництво Луганщини разом з громадськістю шукали шляхи для вирішення проблем ВПО регіону

Як зазначив заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій, через розв’язану росією війну 320 тисяч жителів Луганщини стали вимушеними переселенцями, багато хто вдруге, на сьогодні держава має справу із зовсім іншим масштабом проблем переселенців, адже це найбільше переселення з часів Другої Світової війни.

«Станом на зараз вже майже 60 мільярдів гривень держава витратила тільки на виплати ВПО, 125 мільярдів додається різного роду міжнародної допомоги. Але навіть ці обсяги насправді невеликі», – сказав Павло Козирєв.

Він також повідомив, що Міністерство робить моніторинг ситуації, яка склалася, а також працює над запровадженням посад заступників начальників військових адміністрацій з питань ВПО.

«Нажаль немає такого ресурсу і у громад. Повністю задовольнити потреби ВПО власним ресурсом можуть тільки 5%, 58% громад кажуть, що вони тільки до 30% можуть покрити потреби ВПО, навіть не говорячи про житло (Ред.)», – додав заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій.

Про ініціативи офісу омбудсмена щодо захисту прав переселенців учасників заходу поінформувала заступниця керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зокрема, вона розповіла щодо створення програми підтримки ВПО у зимовий період, компенсації витрат на опалення. А також вона наголосила на визначальній ролі місцевого самоврядування у відновленні деокупованих територій.

«Стратегія інтеграції ВПО уже затверджена, зараз оновлюється», – зазначила Яна Любимова.

Також під час заходу директор програми «Демократична практика» міжнародного фонду «Відродження» розповів про можливості фонду щодо підтримки громад та їх мешканців.

«У нас з’явилася нова програма, яка на сьогоднішній день орієнтована на людей, які зазнали певних страждань в широкому сенсі, від наслідків війни. Йдеться про роботу з ВПО, а також надання допомоги, наприклад, людям, які втратили близьких під час війни, вирішення питань з відстоювання інтересів ветеранів війни тощо (Ред.)», – розповів Олексій Орловський.

Керівники територій наголосили, що проблеми будівництва житла для переселенців, реалізації механізму виплат компенсацій за втрачене майно потребують невідкладних рішень на державному рівні. А також за підсумками заходу було ухвалено резолюцію, у якій зокрема запропоновано активізувати процес створення координаційно-дорадчих органів з питань інтеграції ВПО – «Рад ВПО».

Фото: Ілля Трофімов


Ірта-fax
+Поширити: