Як відновлюватимуть Сєвєродонецьк після деокупації?. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Політика / Суспільство / Регіональні
26 січня 2023, 18:56

Як відновлюватимуть Сєвєродонецьк після деокупації?

Окупований російськими військами Сєвєродонецьк зруйнований на 90%. Про це повідомляв голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай ще 25 червня 2022 року. Наразі місто досі перебуває під тимчасовою окупацією російських загарбників, але так буде не завжди. Після Перемоги України наша держава поверне всі свої території та розпочне процес їх відбудови.

Журналісти інформаційного порталу «Ірта-Fax» 24 січня 2023 року поспілкувались з головою Сєвєродонецької районної державної адміністрації Луганської області Романом Власенко та поцікавились у нього, як саме планується відбудовувати місто після його деокупації.

Що чекає на Сєвєродонецький район після деокупації?

Під час спілкування з журналістами голова Сєвєродонецької РДА наголосив, що фактично увесь Сєвєродонецький район був територією активних бойових дій. Він зазначив, що усі 6 громад, а саме Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжанська, Кремінська, Гірська та Попаснянська – зазнали значних втрат.

Зокрема ці території зазнали значних руйнувань житлового фонду, інфраструктури, промислових підприємств тощо. Більшість людей виїхали та очікують можливості повернутися додому. Але, для їх повернення необхідно створити відповідні умови, щоб вони могли там проживати – говорить Роман Власенко.

За його словами, передбачається декілька етапів відновлення цих територій. Наразі йде підготовка до першого етапу.

«Це перший захід на територію, певні фільтраційні заходи, розмінування, а також оцінка тих руйнувань та потреб, з якими ми стикнемось у відновленні інженерних мереж, житла, об’єктів соціально інфраструктури, відновлення бізнесу тощо», – зазначив голова Сєвєродонецької РДА.

Він додав, що міжнародні партнери також готуються до відновлення зруйнованих громад та міст України, які постраждали від цієї війни. Зокрема, наразі формується спеціальний фонд з метою підтримки щодо відновлення.

«Ми знаємо, що на Харківщині та на Київщині певні відновлювальні роботи вже відбуваються. Я думаю, що теж саме нас очікує на Луганщині та Донеччині», – розповів Власенко.

За його словами, наразі у влади є розуміння масштабів руйнування, які у порівнянні з 2014 роком набагато більші. Однак, одразу після Перемоги, а також після того, як стане зрозуміло, що з за-кордону з рф нас не очікують «певні сюрпризи» найближчим часом, на думку Власенка, швидко розпочнуться відновлювальні роботи.

Які етапи з відновлення життєдіяльності заплановані та які строки їх виконання?

За словами Роман Власенко, перший етап, стабілізаційний, а саме захід на територію, відновлення там місцевої влади та самоврядування.

«Я думаю це декілька місяців. Мова йде від місяця до двох, трьох», – зазначив Власенко.

Надалі буде йти оцінка масштабів руйнувань.

«Я думаю, що у перший рік, два можна буде відновити критичну інфраструктуру, для забезпечення там електроенергії, газу, водопостачання й почати перші відновлення тих об’єктів, які не зазнали значних руйнувань», – додав голова Сєвєродонецької РДА.

Він також висловив думку, що повноцінне відновлення на 100% може зайняти від 5 до 10 років з урахуванням відновлення промислових об’єктів, гуманітарного розмінування всіх територій, аби там можна було повністю безпечно жити й працювати, а також відпочивати.

Як планують заохочувати людей, аби вони повертались у регіон?

Багато людей з Луганщини були вимушені покинути власні домівки й стати ВПО у середині країни, дехто поїхав шукати порятунку від війни закордон. У результаті дій окупантів, після активних бойових дій, багатьом мешканцям Луганщини, відверто кажучи, уже немає куди повертатись, адже житло зруйнували російські загарбники, у багатьох житло було пограбовано, або «націоналізовано» місцевими колаборантами.

На думку Романа Власенка, не дивлячись на все вище сказане нами, багато людей чекають на можливість повернення додому.

«Я думаю, шо є декілька категорій. Перша категорія, вони хочуть повернутись за будь-яких обставин (Ред.). Є мешканці, які хочуть повернутись, якщо житло вціліло. Є й ті, що прийняли рішення вже не повертатись, тому що не хочуть, або знову ж таки, немає житла», – зазначив голова Сєвєродонецької РДА.

Він додав, що з певними категоріями населення доведеться працювати по різному. На його думку, приблизно 30% людей повернуться відразу. Але певних спеціалістів доведеться залучати, до прикладу медиків, педагогів, представників певних робітничих професій.

«З цим необхідно буде працювати, стимулювати людей. Необхідно буде створювати такі умови, щоб люди змогли відчути там безпеку та реалізуватись. Якщо ми зможемо це зробити, то люди повернуться», – підкреслив Роман Власенко.

Нагадаємо, що 25 січня очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив у своєму Телеграмі, що деокупація Луганської області, можливо, буде найважчою в цілому в Україні.

За його словами, ворог продовжує стягувати резерви. Окупанти мали час на підготовку, суцільне мінування, лісиста місцевість і зомбування путіним – все це ускладнює просування ЗСУ на Луганському напрямку, – підкреслив Гайдай.

Фото: Маргарита Трофімова


Маргарита Трофімова
+Поширити: