Низка українців отримає кредитні послаблення від банків: що запропонував Кабмін. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Економіка
21 лютого 2023, 17:22

Низка українців отримає кредитні послаблення від банків: що запропонував Кабмін

В Україні планують запровадити полегшені умови погашення кредитів для низки внутрішніх переселенців (ВПО) та мешканців територій, які найсильніше постраждали від бойових дій. Йдеться про обов'язкову реструктуризацію боргів.

Відповідні законопроєкти затвердив Кабінет міністрів на засіданні 21 лютого. Документи розробили в Мінреінтеграції, найближчим часом їх планують направити на розгляд парламенту.

Відомство виявило, що переселенцям та постраждалим від війни українцям нараховують "непропорційно великі відсотки" за кредитами. Тому було запропоновано зобов'язати банки проводити обов'язкову реструктуризацію кредитів під час воєнного стану для таких категорій позичальників:

  • переселенці, які стоять на державному обліку як ВПО;
  • особи, які постійно проживають на території, де велися чи ведуться активні бойові дії;
  • особи, які залишили територію, де велися чи ведуться активні бойові дії;
  • особи, які проживають на тимчасово окупованій території;
  • особи, які залишили тимчасово окуповану територію.

Однак для "кредитних канікул" такі категорії позичальників мають відповідати одному з додаткових критеріїв:

  • єдиним доходом сім'ї є соціальна допомога чи пенсія;
  • до складу сім'ї входить особа з інвалідністю внаслідок війни, при цьому сукупний дохід усіх членів сім'ї не перевищує двох мінімальних зарплат (13 400 грн.).

Якщо реструктуризацію буде призначено, то кредитору та колекторам буде заборонено протягом воєнного стану та ще 30 днів після його скасування стягувати прострочений борг. Крім того, отримані внаслідок такої реструктуризації доходи не оподатковуються.


OBOZREVATEL
+Поширити: